Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tomašević: 'Sindikati moraju snositi troškove štrajka radnika Čistoće'. Oni: 'Nismo ga mi organizirali'

Iveković poručuje 'Kada radnici sami odluče obustaviti rad, što tu može sindikat?'

FOTO: Luka Stanzl/Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednici SSSH Mladen Novosel i Novog sindikata Mario Iveković odbacili su u srijedu poruku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da troškove nezakonitog štrajka radnika Čistoće trebaju snositi sindikati. Istaknuli su da sindikati nisu ni organizirali štrajk. Tomašević je ranije danas najavio da će Uprava Zagrebačkog holdinga prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju neka snose sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno.

Novosel je potom izjavio Hini da sindikat nije organizirao prekid rada, već je pokušao pomoći radnicima i usmjeriti ih, jer ne može otići iz tvrtke i napustiti radnike. “Kao predsjednik udruge više sindikalne razine rekao sam radnicima da se neka pravila moraju poštovati, u potpunosti shvaćajući njihov problem”, kaže Novosel.

Ustvrdio je kako je prekid rada rezultat ignoriranja radničkih zahtjeva u proteklih šest – sedam mjeseci, a ne godina, kako tvrdi gradonačelnik. Dodao je kako je predsjednik Sindikata komunalnih djelatnosti Zdravko Stoilković u desetak navrata tražio od Uprave Zagrebačkog holdinga i gradonačelnika da pokušaju riješiti probleme u Čistoći, no oni su to odbijali. Radnici su “pukli” nakon otkaza njihovim kolegama, tvrdi Novosel.

Iveković: Kada radnici sami odluče obustaviti rad, što tu može sindikat

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković odbacio je Tomaševićevu izjavu o plaćanju troškova štrajka kao netočnu. Pojasnio da sindikati snose troškove štrajka, odnosno plaća radnika, kada ga organiziraju na nezakonit način, no kada radnici sami odluče obustaviti rad, što tu može sindikat.

Ustvrdio je kako je “okidač” za obustavu rada u Čistoći bio otkaz trojici radnika, a radnici su uz njihovo vraćanje na posao tražili i rješavanje drugih problema. No, s obzirom na to da su spontano prekinuli rad nisu odmah imali definirane zahtjeve. “Nakon što su definirali zahtjeve u utorak ujutro su ih predali predsjedniku Uprave Holdinga pa se od prvog dana prosvjeda znalo da vraćanje radnika koji su dobili otkaz nije jedini zahtjev”, tvrdi Iveković.

“Predali su 11 zahtjeva, Uprava je odgovorila na pet, a ostalih šest joj nije prihvatljivo, no o njima se može pregovarati. Radnici su potom zatražili povećanje koeficijenata – 1,8 radnicima, a 2,4 vozačima, pa su spremni nastaviti rad”, dodao je. “Tomašević govori neistine da radnici postavljaju ultimatum i traže sve”, istaknuo je Iveković dodavši kako su u Čistoći u tijeku konzultativni sastanci, a prekid rada prolazi bez incidenata.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više