Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tomašević: 'Sljedeći tjedan imamo sastanak sa sindikatima i radnicima Čistoće, počinju pregovori'

Ponovio je da će poskupljenje odvoza otpada ovisiti o rezultatima pregovora sa sindikatima

27.1.2023., Zagreb - Gradonacelnik Tomislav Tomasevic obrato se prisutnima u Etnografskom muzeju na svecanom otvorenju nacionalne manifestacije 18. Noci muzeja. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je večeras da je u tijeku proces mirenja sindikata s Upravom Zagrebačkog holdinga, te dodao da će cijene komunalnih usluga ovisiti o pregovorima koje će imati sa sindikatima i predstavnicima radnika, posebice kada je riječ o Čistoći.

Tomašević je večeras došao na Noć muzeja gdje su ga novinari pitali hoće li poskupjeti odvoz otpada u Zagrebu. “Što se tiče cijena, to će ovisiti o konačnom ishodu pregovora jer jedini prihodi Čistoće dolaze od plaćanja cijene odvoza otpada, tako da moramo naći balans između onoga što su zahtjevi radnika za povećanjem plaća i onoga sto građani mogu platiti kroz cijenu komunalne usluge”, odgovorio je Tomašević.

Pregovori o šest zahtjeva

U tijeku je, rekao je, proces mirenja koji će se nastaviti i sljedećeg tjedna. No, dodao je, to nije direktno povezano sa štrajkom koji je bio u Čistoći niti je povezano s direktnim dogovorom koji se ondje jučer postigao.

Početkom sljedećeg tjedna održat će se sastanak na kojem će biti i predstavnici sindikata i predstavnici radnika Čistoće kako bi se krenulo u pregovore o šest zahtijeva koji su ostali za pregovore nakon ovotjednog štrajka.

Pet zahtjeva koji su prihvaćeni su nova sistematizacija u roku 30 dana, plaćanje kartica vozača, donošenje detaljnih uputa o postupku izvođenja radnih operacija, bolja HTZ oprema i besplatni parking u blizini podružnice Čistoće u Folnegovićevoj ulici.

O skupštini NK Dinama

Među šest zahtjeva, o kojima slijede daljnji pregovori, su povećanje osnovice plaće za najmanje 12 posto, stalni dodatak od 200 eura, povećanje koeficijenata na 1,80 za prvu grupu složenosti poslova, odnosno na 2,40 za drugu grupu složenosti poslova (vozači), dodatak na otežane uvjete rada te pokrivanje pune cijene karte za radnike koji putuju na posao u Zagreb.

Zamoljen za komentar odluka donesenih na danas održanoj skupštini NK “Dinama”, Tomašević je rekao da Gradski ured za opću upravu provodi postupke na koje ne smije imati nikakvog utjecaja.

Potvrdili nepravilnosti

“Radi se o pravnom postupku nadzora na temelju prijave jednog člana skupštine Dinama. On je završio i danas je poslan rezultat tog nadzora i Dinamu i Ministarstvu uprave i pravosuđa i sportskoj inspekciji i članu skupštine Dinama koji je prijavio nepravilnosti na skupštini u prosincu”, rekao je te dodao da je Gradski ured potvrdio te nepravilnosti.

Na web stranicama Dinama objavili su da je Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove utvrdio da Skupština GNK Dinama, održana 12. prosinca, nije u skladu sa Statutom kluba donijela odluku o razrješenju Krešimira Antolića s mjesta člana uprave. Na spornoj skupštini je određena struja u Dinamu, okupljena oko Zdravka Mamića, izglasala nepovjerenje Krešimiru Antoliću u nastojanju da preuzme vlast u klubu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više