Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tomašević tvrdi da ovrhe nisu prijetnja Holdingu: 'To je očekivano za ovako veliku firmu, sve je pod kontrolom'

Većina pitanja bila je o navodima iz Samodolovog bloga, Vukovićevog maila i o najavljenim ovrhama Holdinga

FOTO: Screenshot N1

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević od 11 sati drži redovnu konferenciju za medije. Tomašević se medijima posljednji put obratio 24 sata nakon što je Ante Samodol, napustivši Holding, na svojem blogu iznio brojne optužbe na račun gradske uprave. Tomašević je tada poručio da ga svi oni koji vjeruju da tu ima nešto sporno, mogu tužiti.

Na presicu su s njim stigli i zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec. Korlaet je prvo govorio o obnovi, a potom i o sanaciji štete puknuća vrelovoda u Selskoj. Rekao je kako Grad u sklopu svih svojih ingerencija pomaže obnovu i ubrzanje procesa. Potom je kazao kako je nakon puknuća na Selskoj prijavljeno 87 predmeta osiguravajućim kućama i da je do danas isplaćeno 219.000 kuna za 19 predmeta te kako će oko tri milijuna kuna biti isplaćeno do kraja.

Nakon njega, javnosti se obratio Tomašević, koji je rekao kako će govoriti o dvije teme, od kojih je prva bila izrada proračuna za sljedeću godinu. “Gledamo kako aktivirati gradsku imovinu, prije svega poslovne prostore, idemo s promjenama odluka, posebno pri zakupu prostora. Za razliku od stanova, koje ne mislimo prodavati, različito je kada govorimo o poslovnim prostorima kojih je oko 2000 i idemo u aktivaciju prostora, ali kada postoji interes da se kupe, onda i da ih Grad proda”, rekao je pa dodao da se ide s prodajom 25 poslovnih prostora za koje je procijenjena vrijednost 22 milijuna kuna. Dodao je da će gledati da to rade i ubuduće.

Tomašević: ‘Idemo u solarizaciju zgrada’

Rekao je i kako paze da oni prostori koji su, primjerice, namijenjeni udrugama, ne idu na prodaju, dok se komercijalne gleda prodati. Potom je govorio o solarizaciji javnih zgrada. “Prijavljujemo se na norveški projekt, postavljamo solarne panele na desetak zgrada”, rekao je pa među njima naveo bazene Svetice, Utrine, Jelkovec te dva Doma za starije i nemoćne.

“Ovo je samo početak”, kazao je Tomašević i rekao kako žele pomoći građanima da svoje krovove pretvore u mini solarne elektrane. Kazao je i kako će sve prvo ići na Skupštinu.

Kaže da još nema službenih informacija o ovrhama

Potom su krenula pitanja novinara, prvo o problemima s kadroviranjem i ovrhama. “Bila je potrebna stabilizacija Holdinga, izabrali smo dva člana za to, još tri izabrali na natječaju, kao što smo rekli dobre suradnje nije bilo i zbog toga smo dva člana uprave razriješili, ali tri normalno funkcioniraju kao i Holding. Što se tiče najave ovrha, službena informacija o tome još nije došla, provjerio sam s članovima Holdinga. Sve je to očekivano za ovako veliku firmu. Što se tiče financijske strane, pod kontrolom je”, rekao je.

“Da je super, nije, ali je pod kontrolom”, nastavio je gradonačelnik i rekao kako likvidnost Holdinga dolazi direktno od Grada. “U tom smislu otežana likvidnost grada koju smo naslijedili utječe i na Holding. U tom smislu ništa nije izvanredno, Holding je uspostavio kontakt s ovim tvrtkama koje najavljuju ovrhu, u kontaktu su i s dobavljačima, gleda se da se po redu plaćaju obveze”, kazao je pa naveo da će nova uprava uskoro objaviti plan rada.

Tko zapravo vodi Holding?

Tomaševiću je postavljeno i pitanje tko zapravo vodi Holding, s obzirom na navode iz Samodolovog bloga, je li to Možemo, Sandra Benčić, Dario Juričan ili netko treći. “Ono što smo rekli nije bila loša komunikacija nego suradnja”, kazao je Tomašević na to pitanje. Naveo je i kako je bivši gradonačelnik imao odluku po kojoj je on kadrovirao do razine čistačice, što su oni po dolasku na vlast ukinuli. Kazao je da su oni imali slobodno odriješene ruke.

Odgovorio je i na pitanje zašto su Benić i Juričan uopće dolazili na sastanak. “Oni su koliko sam shvatio na taj sastanak otišli na molbu Vukovića, zašto je to počelo izlaziti, pitajte njih. Taj sastanak je bio nakon naše odluke o razrješenju”, kazao je.

Novinare je zanimalo o zna li što je policija uzela iz prostora Poliklinike. “Mogu reći da su informirani mediji o sumnji da se dokumentacija odnosila, o čemu su obaviješteni svi akteri. Istraga je u tijeku i vidjet će se što se dogodilo”, rekao je.

‘Normalno je da konstantna komunikacija postoji’

Postavljeno mu je pitanje zašto nije bilo komunikacije između Holdinga i tvrtki koje pokreću ovrhe.”Meni je normalno da konstantna komunikacija postoji”, rekao je. Novinarka mu govori kako tvrtke tvrde da komunikacije nije bilo i pita hoće li se osjećati odgovornim za troškove.

“To je dinamičan proces, dolaze novi računi, stari se plaćaju, to se stalno mijenja”, rekao je. Novinarka ga moli i da odgovori na optužbe CIOS-a, koji tvrdi da je Tomašević zabranio Holdingu komunikaciju s njima. Gradonačelnik je pitao što bi tu trebao komentirati. Dodao je da on očekuje da se komunicira s dobavljačima i da se, ako se kasni, to rješava na normalan način, a ne ovrhama.

Novinarka N1 inzistira na odgovorima na navode iz Samodolovog bloga te tko vodi Holding na što Tomašević kaže da je na to pitanje već odgovorio. Još jedan novinar pita o ulozi Sandre Benčić i njezinom navodnom dolasku na sastanak u Holding. Tomašević kaže da je ona došla na zahtjev bivše uprave.

‘Ne vidim ništa dramatično u tom smislu’

Postavljeno mu je i pitanje zašto se nije oglasio jučer o ovrhama, kazao je da se oglasio Holding. “Ta komunikacija je na njima. Ne dolazi ovrha na grad nego na Holding”, rekao je. Novinar Indexa je Tomaševiću rekao da ne zna je li on svjestan da su prekidana neka pitanja o Holdingu i da bi bilo u redu da se na sva pitanja odgovori. Pitao ga je i za navode iz Vukovićevog maila, tko se up “Nisam upoznat s time, to tek trebam utvrditi, tko je dao nalog i je li dao nalog. Ne vidim ništa dramatično u tom smislu”, kazao je.

Novinar ga potom pita je li išta u Holdingu za njega dramatično, na što gradonačelnik odgovara da je dramatično stanje u kojem su ga zatekli. Upitan zašto nije vjerovao bivšim članovima Uprave Holdinga, rekao je da će Uprava imati Nadzorni odbor koji neće biti debatni Klub. “Isto tako možemo pitati bivši Nadzorni odbor što su oni radili pa je Holding u takvom stanju. Što se tiče povjerenja, ako je jedino u Holdingu maknuta suglasnost gradonačelnika za zapošljavanje, to pokazuje povjerenje u dva člana uprave koji to više nisu”, rekao je i dodao da to pokazuje da nikakvog političkog kadroviranja nije bilo.

Potom je uslijedilo pitanje je li bilo iskrene komunikacije s tim ljudima. “Naravno da je. Napetosti između nadzornog odbora i uprave nisu rijetka pojava u bilo kojem poduzeću. Ali kada su došli novi članovi uprave i kada nije bilo suradnje tu je stvar pukla do kraja”, kazao je.

Vuković je već poslao demantij o Juričanu

Pitanje je postavljeno i Danijeli Dolenec koju je Vuković prozvao u mailu rekavši da nema elementarno poznavanje procesa. “Mogu ponoviti ono što je rekao gradonačelnik. Naša otežana suradnja je bila iz toga što se mi nismo slagali kako treba upravljati. Kod imenovanja smo dijelili viziju u kom smjeru treba ići, ali se razilazimo oko toga kako upravljati”, kazala je.

Novinar Indexa kaže da nadzorni odbor nije uprava, što iz njihovog odgovora proizilazi. “Suglasnost je zapravo informiranje, jer veto se ne može dati. Mislim da bi mi kao vlasnik trebali biti informirani o nekim odlukama. Ja ne mogu donijeti odluku preko milijun kuna, u čemu je problem da se upravi ograniči odlučivanje preko 100, 200 milijuna kuna i da to ide preko skupštine”, pitao je.

Novinarka N1 je na kraju rekla kako je Vuković poslao demantij, odnosno da demantira kako je sastanak s Juričanom održan na njegovo traženje. “Informacija koju ja imam je da je bilo na njegovo traženje, i to je to”, rekao je na to Tomašević.

Pratite uživo redovnu konferenciju za medije gradonačelnika Tomislava Tomaševića!

Posted by Grad Zagreb Službena stranica on Tuesday, October 12, 2021

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu