Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tomislav Karamarko poručuje kako će HDZ-ova lustracija biti demokratska te da se branitelje proganjalo kao vještice

Prvi potpredsjednik Vlade danas je vrlo aktivan na Faceu

21.01.2016., Zagreb - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko obratio se novinarima nakon sastanka s buducim ministrima iz redova Domoljubne koalicije u sredisnjici Hrvatske demokratske zajednice. 
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
FOTO: Davor Visnjic/PIXSELL

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, objavio je u nedjelju da borba za istinu i suvremenu demokratsku državu, koja se temelji na Domovinskom ratu i srednjoeuropskoj demokratskoj tradiciji – nema alternative, naglasivši da se jedino u tom smislu može govoriti o lustraciji.

“Demokratizirat ćemo društvo. Borba za istinu i suvremenu demokratsku državu u kojoj svatko mora snositi posljedice svojeg društvenog angažmana nema alternative. Jedino u tom smislu možemo govoriti o lustraciji”, objavio je Karamarko na službenom Facebooku, dodavši da nitko u Republici Hrvatskoj neće provoditi lov na ljude.

Nitko neće formirati komisije i istražna tijela koja će kopati po tuđoj prošlosti, naveo je Karamarko, pojasnivši da hrvatsko društvo “mora zauzeti jasno stajalište prema suvremenim zbivanjima”.

Također je naglasio da u “suvremenoj hrvatskoj državi nemaju mjesta one vrijednosti koje su bile temelj društva prije 30. svibnja 1990.” te da su vrijednosti na kojima se temelji Republika Hrvatska proizlaze iz Domovinskog rata i srednjoeuropske demokratske tradicije.

“Svojim jasnim stavom prema vrijednostima na kojima počiva hrvatska država i demokracija moramo stati na put onima kojima smetaju osobna prava i slobode, kojima smeta samostalna i suverena Republika Hrvatska i koji ne poštuju pravni poredak”, naveo je Karamarko na Facebooku.

Nekoliko sati ranije, ustvrdio je kako su branitelji godinama bili proganjani te je, u istoj objavi, malo napao intendanta HNK Olivera Frljića.

“Cijelo društvo mora imati poseban senzibilitet prema našim braniteljima iz Domovinskog rata. Moramo razumjeti kroz što su oni prošli i koliku su žrtvu podnijeli. Usprkos svemu što su napravili i dali za ovu zemlju, branitelji su godinama bili izvrgnuti pravom progonu koji je ponekad sličio srednjovjekovnom lovu na vještice.

Sve to je bilo praćeno provokacijama poput onih kad je na HNK-u u Rijeci baš na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti zastava spuštena na pola koplja. Ne treba nitko biti zabrinut ako branitelji nekom svojom izjavom sad pokažu kako je to bilo i kako su se oni osjećali kad im se prijetilo izradom registra branitelja. Dajmo našim braniteljima vremena da jasno artikuliraju svoje interese i nemojmo im osporavati demokratska prava koja su drugi sebi dopustili”, napisao je gospodin Karamarko jutros na Facebooku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više