Tomislav Saucha izišao iz pritvora, HRT ima novog ravnatelja i još nekoliko važnijih vijesti dana

Izdvojili smo nekoliko vijesti koje su obilježile današnji dan

ZADNJA IZMJENA: velj. 17, 2017

Tomislav Saucha danas poslijepodne pušten je istražnog pritvora u Remetincu. Nakon što su ispitani svi svjedoci, na Županijski sud u Zagrebu danas je stigao prijedlog USKOK-a da se SDP-ovog saborskog zastupnika Tomislava Sauchu pusti na slobodu.

Pri izlasku iz Remetinca, Saucha nije želio komentirati slučaj, samo je kratko rekao da se osjeća dobro, koliko je to moguće, te da stoji iza toga da nije kriv.

Kazimir Bačić imenovan novim glavnim ravnateljem HRT-a

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova imenovao Kazimira Bačića novim glavnim ravnateljem HRT-a na mandat od pet godina. Od 102 nazočna saborska zastupnika, Bačić je dobio glasove njih 90, dok je 12 zastupnika bilo suzdržano, a nitko nije glasovao protiv.

Bačić, dugogodišnji zaposlenik HRT-a, koji je u toj kući prošao sve razine, dobio je potporu i HDZ-a i Mosta, iako je ranije Mostov izbor bio Blago Markota, koji je dužnost v.d. Glavnog ravnatelja obnašao od studenog prošle godine.

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv Petrova

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je u petak postupak protiv predsjednika Sabora Bože Petrova, jer je, dok je bio gradonačelnik Metkovića, sudjelovao o donošenju odluka na temelju kojih je suprug njegove sestre Pero Jerković postao članom nadzornih odbora metkovske Čistoće i tvrtke Vodovod, koja je u vlasništvu Grada Metkovića i općina Kula Norinska, Opuzen i Slivno.

Povjerenstvo smatra da je Petrov bio dužan prepoznati da bi njegov osobni odnos s Jerkovićem mogao dovesti u sumnju njegovo postupanje prilikom donošenja odluke da se za člana nadzornog odbora imenuje osoba koja je obiteljski povezana s dužnosnikom. Komentirajući ovu odluku Povjerenstva, Petrov je rekao kako se tu ne radi ni o kakvom stranačkom uhljebljavanju. Da ga je, kaže, netko upozorio kako je to možda nešto loše, sam bi to prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Sabor izmijenio uvjete za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Hrvatski sabor u petak je izmjenio Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, odnosno redefinirao uvjete koje će morati ispuniti osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Radi provedbe mjera i korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda, tu će pogodnost moći koristiti osobe do navršenih 30 godina života.

Stručno osposobljavanja proširuje se na sve nezaposlene sa završenom srednjom školom. Osoba na stručnom osposobljavanju imat će pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, za dane provedene na osposobljavanju i naknadu troška polaganja stručnog ili majstorskog ispita.

Za LNG terminal na Krku odobreno 102 milijuna eura bespovratnih EU sredstava

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) odobrio je u petak 102 milijuna eura za igradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku. Osim toga, odobreno je i 40,5 milijuna eura za hrvatsko-slovenski projekt unapređenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid.

Ta dva projekta dio su paketa od ukupno 18 europskih energetskih projekata, vrijednih 444 milijuna eura, koji su u petak dobili zeleno svjetlo. Odluka je donesena na prijedlog Europske komisije.

Tomislav Saucha izlazi iz pritvora u Remetincu

Nakon što su ispšitani svi svjedoci, na Županijski sud u Zagrebu danas je stigao prijedlog USKOK-a da se SDP-ovog saborskog zastupnika Tomislava Sauchu pusti iz istražnog zatvora.

Saucha je uhićen i pritvoren u petak nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Preminuo je istaknuti ekonomist i političar Marko Veselica

Marko Veselica, istaknuti ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili ‘hrvatskim Mandelom’, preminuo je u petak ujutro u bolnici Fran Mihaljević nakon duge i teške bolesti.

Kao istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća pod optužbom za “hrvatski nacionalizam” uhitile su ga jugoslavenske komunističke vlasti i 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor. Za Amnesty International bio je “zatvorenik savjesti”. U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske.

Izetbegović potvrdio da se pokreće revizija presude ICJ-a za genocid protiv Srbije

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je u petak kako će pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) biti pokrenut postupak revizije presude iz 2007. po tužbi kojom je BiH teretila bivšu SR Jugoslaviju odnosno današnju Srbiju za agresiju i genocid.

Izetbegović je to potvrdio nakon sastanka s pedesetak političara, predstavnika bonjačkih nevladinih udruga, sveučilišnih profesora, pravnih stručnjaka i drugih osoba iz javnog života na kojemu su razmatrani argumenti za pokretanje postupka revizije ove presude. ICJ je 2007. presudom potvrdio kao je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima, ali je utvrdio i kako vlasti tadašnje SR Jugoslavije nisu bile izravno uključene u planiranje i provedbu tog zločina.

Merkel i Trudeau žele raditi na jačanju transatlantskih odnosa

Njemačka i Kanada žele dodatno produbiti suradnju i poduprijeti projekte na polju slobodne trgovine i zaštite klime, priopćeno je nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i kanadskog premijera Justina Trudeaua u petak u Berlinu.

“Sporazum o slobodnoj trgovini Ceta između Europske unije i Kanade može poslužiti kao standard za slične dogovore”, rekla je Merkel nakon sastanka s Trudeauom. Naglasila je kako je Kanada “vrlo jak partner” i unutar suradnje u grupi G20. “Zajednički želimo raditi na temama poput prava žena, trgovine, zaštite klime i pomoći Africi”, rekla je Merkel.