Politika & Kriminal

Tomislav Tomašević upravo potvrdio: 'Ne idemo u koaliciju sa SDP-om'

Lider Možemo! objasnio je zašto na lokalne izbore u Zagrebu ne neže izaći sa SDP-om

Tomislav Tomašević upravo je održao konferenciju za medije u ime platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo!. Na njoj je potvrdio da neće izaći na zagrebačke izbore sa SDP-om.

“Što se tiče izlaska na lokalne izbore, želim naglasiti da smo u nju ušli jer u starim opcijama nismo vidjeli nikoga tko bi se usprotivio Bandiću u gradu Zagrebu. Isto tako na izborima imamo tri cilja. Prvi je maknuti Bandića, drugi je onemogućiti mu većinu s HDZ-om u skupštini grada, a treći je cilj promjena upravljanja u gradu Zagrebu”, rekao je Tomašević odmah na početku.

Dodao je kako je u tom smislu odluka koju su donijeli racionalna. “Nakon konzultacija s članovima i partnerima odlučili smo da je za ostvarivanje naših ciljeva najbolje ne ići u veliku predizbornu koaliciju koja uključuje SDP”, rekao je i dodao kako ima više razloga za to.

Birači bi ostali doma zbog koalicije

Tomašević je potom rekao kako je ovo najpoštenije prema biračima koji će onda moći izabrati SDP ili neku drugu stranku oporbe.

“Naša anketa je pokazala da možemo najviše novih birača izvući tako da ne idemo u predizbornu koaliciju sa starim političkim akterima. Pokazalo se kako bi svaki naš peti birač ostao doma ako bismo išli u veliku predizbornu koaliciju i mislimo da si nitko u oporbi ne može to dozvoliti”, rekao je i dodao kako je to jedan od glavnih razloga zašto odustaju od velike koalicije.

Potom je poručio kako ostaju pri tome da će stranka podržati bilo koga tko od centra nalijevo uđe u utrku protiv Bandića, bio to on ili bilo tko drugi. “Pozivam oporbu da napravimo mobilizacijsku kampanju kako bi nam što više birača izašlo na izbore jer jedino tako možemo maknuti Bandića s vlasti”, rekao je i pozvao oporbu da zajedno promatraju izbore na biračkim mjestima kako bi spriječili potencijalne prevare.

Uvjerava da neće profitirati Bandić

Potom su uslijedila pitanja novinara, a prvo je bilo o rezultatima ankete. “Anketa je pokazala kako se puno gubi na velikoj koaliciji, svaki naš peti birač ne bi podržao veliku koaliciju i ne bi izašao na izbore”, rekao je Tomašević. Potom je novinarima rekao i kako se oni u oporbi ne svađaju nego su se sastali kako bi odlučili o najboljoj mogućoj varijanti za izbore.

“Jedna lista znači jedna kampanja, više njih znači više kampanja i upravo to treba izvući što više birača na izbore”, rekao je Tomašević. Na novinarsko pitanje vjeruje li da će ovime najviše profitirati Milan Bandić, odgovara kako neće. “Mi moramo promijeniti model upravljanja gradom i mislim da je ovo više fer prema biračima”, kaže.

Otvoreni za suradnju nakon izbora

O stanju u oporbi kaže kako si mogu biti konkurentni u kampanji, ali kako nisu neprijatelji. “Mi smo otvoreni za suradnju nakon izbora”, rekao je Tomašević. Upitan bi li odluka bila drugačija da je anketa pokazala drugačije kaže kako misli da bi. “Anketa je ovo potvrdila i mislimo da ovako možemo izvući više birača na birališta”, ponovio je Tomašević.

“Budimo realni, ova anketa je samo anketa, to nisu izbori. Mi nismo uvjereni da ćemo maknuti Bandića s vlasti zbog ankete, nego zato što ćemo ostaviti srce na terenu u svakom gradskom naselju. Vjerujemo da ćemo nakon 20 godina konačno dovesti do promjena u gradu”, dodao je.

Rekao je i kako je sinoć nazvao Peđu Grbina kako bi mu javio odluku platforme. Na pitanja novinara je li se Grbin naljutio odgovara da nije i dodaje kako ne želi prepričavati tuđe riječi. Za kraj konferencije za medije je ponovio kako on ne vidi drugu alternativu osim post-izborne suradnje stranaka oporbe.

Što je sinoć procurilo?

Kako je sinoć doznao Telegram, jučer je održan sastanak zagrebačke oporbe na kojem se odlučivalo o modalitetu izlaska na lokalne izbore u svibnju 2021. Nakon sastanka nije bilo službenih informacija, ali je procurila vijest kako je platforma Možemo! zauzela stav da će na izbore izaći odvojeno.

Doznali smo i kako su ostali oporbeni sudionici sastanka bili za to da se na izbore izađe zajedno. Nedugo potom, na Facebooku se oglasio SDP-ov Gordan Maras, koji je potvrdio kako Možemo! ne želi na izbore sa SDP-om i dodao kako je propuštena velika prilika.

Rezultati ankete pokazali kako je Tomašević najjači kandidat

Podsjetimo, početkom tjedna, zagrebačka oporba dobila je rezultate ankete koju je naručila. Prema njoj, Možemo! je najjača politička opcija u Zagrebu, a njen predsjednik Tomislav Tomašević daleko najjači kandidat za gradonačelnika koji sigurno ulazi u drugi krug izbora.

Prema informacijama o anketi kojima raspolaže Telegram, Tomašević u drugom krugu dobiva Bandića s više od 60 posto osvojenih glasova.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu