Politika & Kriminal

Vrhovni sud pustio Merčepa na uvjetnu slobodu

Vrhovni sud smatra kako Merčepovo pogoršano zdravlje opravdava raniji izlazak iz zatvora

Vrhovni sud RH odlučio je pustiti na uvjetnu slobodu Tomislava Merčepa, ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova, osuđenog pravomoćno na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Pakračkoj Poljani gdje je ubijeno 43 civila. Merčep je već odslužio tri četvrtine kazne, te je sada ponovno zatražio prijevremeno puštanje na slobodu. U zatvoru je trebao biti do 23. studenog 2021. godine, a do sada je odslužio pet godina i tri mjeseca.

Iako mu je lani zahtjev odbijen, sada je Vrhovni sud RH zaključio kako Merčepovo pogoršano zdravstveno stanje opravdava njegov raniji izlazak iz zatvora.

Loše zdravstveno stanje Tomislava Merčepa

Naime, osuđeni ratni zločinac lani u svibnju pretrpio je novi moždani udar u kaznionici, te, kako je potvrdila i zatvorska uprava, sada iznimno teško komunicira i ne može se kretati bez da ga se s obje strane pridržava. Zato zatvorski liječnici navode kako mu je potrebna stalna njega i pomoć.

Uz to pogoršano zdravstveno stanje, Vrhovni sud RH u odluci o prihvaćanju zahtjeva za uvjetni otpust navodi i kako Merčep ranije nije osuđivan, te se protiv njega ne vodi niti jedan drugi kazneni postupak. Iako se, primjećuje sud, on sam smatra žrtvom političkog progona, ipak je kaznu prihvatio. Zatvorska uprava kao zatvorenika ga je ocijenila “naročito uspješnim”. Sve do zadnjeg moždanog udara Merčep je i aktivno sudjelovao u svim zatvorskim programima.

Neko vrijeme je, kao što je poznato, bio na rehabilitaciji i u toplicama.

Nema bojazni da će opet kršiti zakon

Da bi Merčep mogao ponovno kršiti zakon po mišljenju Vrhovnog suda gotovo da i nije vjerojatno, s obzirom na aktualno zdravstveno stanje. S druge strane, za ovakvu odluku važno je i to što će Merčep u obitelji imati tzv. postpenalni prihvat.

Državo odvjetništvo RH protivilo se puštanju Merčepa na uvjetnu slobodu smatrajući kako još nije odslužio dovoljno zatvorske kazne tim više što je osuđen za teško kazneno djelo ratnog zločina.

Datum otpuštanja zatvorenika tek mora odrediti sudac izvršenja, a Merčep bi na slobodu trebao izaći tri dana od kada ta odluka bude donijeta.

Na uvjetnoj slobodi, Merčep se mora javljati nadležnoj policijskoj postaji. Prvo javljanje mora biti u roku dva dana od dana otpuštanja na uvjetni otpust, a dalje jednom mjesečno do isteka uvjetnog otpusta. Vrhovni sud je Merčepu naložio i da se mora javiti Probacijskom uredu u roku dva dana od dana otpuštanja na uvjetni otpust i dalje prema pojedinačnom programu postupanja koji će mu Probacijski ured izraditi. Mjesto boravišta smjet će promijeniti samo uz suglasnost suca izvršenja Županijskog suda u Zagrebu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu