Torcida bi mogla biti kažnjena zbog rođendanske bakljade jer ju nisu prijavili policiji

Zakon o eksplozivnim tvarima propisuje novčane kazne i za pojedince i za udrugu

ZADNJA IZMJENA: lis 29, 2020
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Spektakularna bakljada koju je Torcida organizirala u povodu 70. godišnjice osnutka navijačke skupine Hajduka nije bila prijavljena policiji.

Organizatori nisu prijavili ni okupljanje po Zakonu o javnom okupljanju, niti je bio prijavljen vatromet, što su bili dužni učiniti po Zakonu o eksplozivnim tvarima, proizvodnji i prometu oružja.

Kakve su moguće sankcije?

Policija je ipak okupljanja pripadnika Torcide nadzirala kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira.

“Prema evidenciji sinoć tijekom večeri na području građa Splita bilo je nazočno između dvije do tri tisuća građana, a u odnosu na uočena ponašanja koja su bila u suprotnosti s Odlukom Stožera civilne zaštite od 25. listopada 2020. godine, Policijska uprava će dostaviti izviješće Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije”, kažu za Telegram.

Božinović kritizirao okupljanje

Ranije je i sam ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kritizirao tako masovno okupljanje u situaciji pojačanog širenja novog koronavirusa.

“Taj skup nije bio najavljen jer da je ne bi dobio dozvolu. Ljudi koji misle da je u redu okupiti se u velikom broju, ne držati distancu… Dok god oni postoje, mi ćemo imati problem”, kazao je Božinović odgovarajući na pitanje o masovnom okupljanju torcidaša u Splitu.

Troje ozlijeđenih u bakljadi

I dok jučer nije bilo nikakvih narušavanja javnog reda i mira, dan ranije, kada su upriličeni spektakularna bakljada i vatromet tri osobe koje su rukovale pirotehnikom zadobile su ozljede.

No, sada im izvjesno slijede i prijave zbog kršenja Zakona o eksplozivnim tvarima, proizvodnji i prometu oružja. Taj zakon, naime, regulira tko i pod kojim uvjetima smije napraviti vatromet i koristiti pirotehniku. Među ostalim, zakon propisuje i obvezu prijavljivanja izvođenja vatrometa Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kada je dozvoljena pirotehnika?

Za to neprijavljivanje vatrometa i korištenje pirotehnike van perioda u kojem je njezina uporaba dozvoljena, a riječ je o vremenu nakon Božićnih blagdana do 1. siječnja, građani koji su sudjelovali u proslavi mogu bit kažnjeni novčanom kaznom do 15 tisuća kuna. Do 30 tisuća kuna novčane kazne zakon u istoj situaciji predviđa za udruge, što je u ovom slučaju Torcida.

“Na temelju obavijesti i saznanja o počinjenim kaznenim djelima i prekršajima provest će se kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja činjenica i eventualnog daljnjeg postupanja”, poručili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Drugim, riječima, prijave će uslijediti i ako se utvrdi da je vezano za bakljadu bilo kršenja zakona.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2136 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program