Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Totalni Orbanov poraz. 'EK je iznenada povukla bombastičan potez i nadigrala lukavca. Sad će ih čak morati slušati'

Europska komisija odlučila je da Mađarska nije usvojila obećane reforme vladavine prava

Prime Minister Viktor Orban arrives for a Parliament session in Budapest, Hungary, Oct. 20, 2014. In the 25 years since the collapse of communism, Orban has come to question Western values, foment nationalism and look more openly at Russia as a model., Image: 210341156, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, New York Times
FOTO: Profimedia, New York Times

Nakon višemjesečnih rasprava, šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je zadala težak udarac mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Donijela je povijesnu odluku o zamrzavanju isporuke više od 13 milijardi eura Mađarskoj, od čega je 7,5 milijardi redovitih isplata EU-a i 5,8 milijardi eura bespovratnih sredstava za oporavak od pandemije.

Naime, Europska komisija odlučila je da Mađarska nije usvojila obećane reforme vladavine prava. Orbanova vlada od rujna pregovara s Europskom komisijom o deblokadi milijardi eura, bez kojih je Mađarska ostala zbog zabrinutosti EU-a oko korupcije i erozije demokratskih standarda u toj zemlji.

U pitanju je novac na koji je “sve izoliranija i ekonomski opterećena vlada” u Budimpešti računala. Odluka o zamrzavanju željno iščekivanih milijardi pokazuje da EU nije nemoćna pred korupcijom i unutarnjim propadanjem – unatoč tome što se iznimno sporo bavi njima, piše ugledni Politico.

Bombastičan potez iz Bruxellesa

Von der Leyen i njezin tim odlučili su da Orbanova vlada nije ispunila niz obećanja da će se uhvatiti u koštac s korupcijom do 19. studenog. Bruxelles će, stoga, zadržati isplate u okviru fonda za oporavak od pandemije sve dok Budimpešta ne ispuni te obveze.

Komisija je sastavila i novi popis od 27 reformi koje Mađarska mora provesti kako bi dobila svojih 5,8 milijardi eura za oporavak od pandemije. Istovremeno, EK je odlučila da će preporučiti zamrzavanje još 7,5 milijardi eura iz redovnog proračuna EU-a, iznos za koji Bruxelles smatra da je izložen riziku od malverzacija zbog zabrinutosti oko korupcije.

Ovaj potez, koji Politico ocjenjuje “bombastičnim”, došao je kao iznenađenje mnogima u Bruxellesu, budući da je sve donedavno Komisija djelovala spremno postići dogovor s Budimpeštom kako bi se otključala sredstva.

Rizik da europski novac završi u krivim rukama

Daljnji potezi sada su na državama članicama EU-a. Nakon jasne negativne ocjene Bruxellesa, ministri financija EU-a sada moraju odlučiti hoće li zamrznuti i dodatnih 7,5 milijardi eura, koji čine 65 posto takozvanih kohezijskih fondova namijenjenih Mađarskoj u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Pravno obrazloženje Bruxellesa je sljedeće: endemski rizici od korupcije, neuspješni procesi javne nabave i drugi sustavni nedostaci znače da je novac poreznih obveznika EU-a pod akutnim rizikom nenamjenske potrošnje u Mađarskoj. Budimpešta ne može jamčiti da će sredstva EU-a stići do onih kojima su namijenjena pa ih Komisija ne može isplatiti.

Orbanove ucjene nisu urodile plodom

Međutim, za Mađarsku ima i dobrih vijesti. Iako joj uskraćuje novac za oporavak i preporučuje zamrzavanje nekih redovnih sredstava, Komisija će također preporučiti zemljama EU-a da odobre mađarski plan oporavka i otpornosti — ugovor u kojem Budimpešta detaljno opisuje kako će koristiti novac za oporavak, ako ga ikada dobije.

Odobravanjem tog plana prije kraja godine, EU osigurava da sredstva još uvijek budu dostupna i sljedeće godine, ukoliko Budimpešta ispuni uvjete na koje se obvezala, uključujući reforme borbe protiv korupcije i vladavine prava.

Politico piše kako je ovotjedna odluka Von der Leyen “briselski fenomen” te da se na trenutke činilo da je Komisija na korak od odustajanja u korist brzog dogovora s Orbanom. Podsjetimo, Mađarska je ranije sugerirala da će u slučaju izostanka EU novca, staviti veto na mjere EU-a za obuzdavanje energetske krize.

Politika prema migrantima, LGBT pravima, korupcija…

Orbán ima reputaciju lukavog političkog igrača, ali ovotjednom odlukom Komisija se pokazala pametnijom. Tijekom višemjesečnih pregovora, Bruxelles je natjerao Orbána da se obveže na dugačak popis reformi — koje je on potpisao, pretpostavljajući da je u pitanju samo velika PR predstava. I tako sada za Budimpeštu nema očekivane gotovine.

Tijekom dugogodišnje vladavine, Orban je često bio pod pritiskom Bruxellesa. Zbog politike prema migrantima, odnosa prema LGBT pravima, stanja u pravosuđu, problema s korupcijom, a u posljednje vrijeme i zbog odnosa prema Rusiji.

Podsjetimo kako je blokadi EU sredstava prethodilo i donošenje zakona u Mađarskoj o zabrani objavljivanja informacija za koje se smatra da “promiču” homoseksualnost kod mlađih od 18 godina.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više