Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Totalni show na televiziji. Rojs pričao kako je do došlo do pisma generala o pomilovanju pa počeo vikati: ‘Ja bih Stipu Mesića na vješala!’

Ljubo Ćesić Rojs i Marinko Krešić gostovali su na RTL-u kod Andrije Jarka

FOTO: RTL

Generali Ljubo Ćesić Rojs i Marinko Krešić danas su gostovali u Dnevniku RTL-a gdje su govorili o pismu kojim se nekolicina generala kod predsjednika Republike Zorana Milanovića založila za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih za udbašku likvidaciju Stjepana Đurekovića. Dvojica generala posvađala su se nakon što je Krešić povukao potpis s pisma i s tim povodom gostovao na RTL-u prije nekoliko dana.

Andrija Jarak je prije dva dana intervjuirao Krešića i pitao ga tko je inicijator pisma. “Mogu jedino nagađati tko je inicijator. I nas je to zanimalo u vrijeme kada je nastalo pismo. Mislim da je to odvjetnički ured Nobilo koji je objasnio da je on vjerojatno u koordinaciji s određenim generalima”, rekao je Krešić dok je Jarak preko njega govorio: “U koordinaciji s Ljubom Ćesićem Rojsom, to ste sada jasno i rekli.”

“Da, da, da”, rekao je Krešić. No, u transkriptu intervjua na RTL-u kao Krešićev odgovor objavljen je sljedeći citat: “Mislim da je inicijator bio odvjetnički ured Nobilo s Rojsom.” Novi list danas je objavio kako je zbog ove situacije izbila svađa između Rojsa i Krešića koji su pritom kumovi. Rojs je Krešića nazvao lažovom, dodajući da je sve iz spomenutog intervjua laž. Optužio je svog kuma i da laže kad kaže da nije povukao potpis pod pritiskom, “jer su i njega pritiskali”.

Krešić i Rojs dali mandate na raspolaganje

Danas je, ponovno na RTL-u, obojicu ugostio Andrija Jarak. Generali kumovi u emisiju su došli sa sastanka generalskog zbora. Krešić je rekao da je u tijeku sjednica Upravnog odbora kojemu je dao mandat predsjednika hrvatskog generalskog zbora na raspolaganje. Rojs, koji je zamjenik predsjednika, kazao je da je i on dao svoj mandat na raspolaganje.

“General Krešić i ja smo kumovi, mene bi spasilo, povukao bih se u mirne vode i malo o sebi vodio računa”, rekao je o mogućnosti da njegova ostavka bude prihvaćena. “Od 2000. sam u ovome, general Krešić i ja smo uredno radili za članstvo, okupljali ljude. Nekada nas je bilo petero, šestero, sada nas je 111 članova i od njih je 40 do 50 generala, ali su ravnopravni i brigadiri i pukovnici”, kazao je.

Kako je išao cijeli proces potpisivanja pisma?

Jarak je potom pitao Rojsa da objasni kako je išao proces potpisivanja pisma. “Potpisano je u ponedjeljak ujutro oko 10:30, 11. travnja. Mi smo bili četiri dana na prostorima Herceg Bosne gdje hrvatski narod živi u BiH, 10. travnja smo bili na Kupresu na svetoj misi, položili vijence i zapalili svijeće na svim mjestima gdje su branitelji stradali, od kojih se 12 vodi nestalima, a preko 165 je poginulo na Kupresu”, rekao je Rojs.

“Došli smo za Zagreb. General Krešić je otišao na Lopud biti s obitelji za Uskrs. Ujutro u 10:30 do mene je došao potpisani papir od generala Ivana Čermaka mojeg prijatelja i suborca, i od generala Ante Gotovine za mene junaka Domovinskog rata, ne znam što drugi misle. Ja sam to pismo pročitao i kad su oni to potpisali, za mene je to bilo zakon. Ja sam potpisao treći i zvao kuma generala Marinka Kešića i on je potpisao”, objasnio je Rojs.

Onda je objasnio što ga je zasmetalo u cijeloj priči. “Ovo što su priče, nije dobro da se igraju, mi za Nobila nismo čuli, tek u petak navečer, navodno je vama dao papir prvima, ja ne znam što je s Nobilom bilo, niti me zanima”, rekao je.

Rojs: ‘Ja bih Mesića objesio na vješala…’

Upitan kako je došlo do nesuglasica s Rojsom, Krešić je odgovorio da ne zna ni sam. “Evo i danas mi nije jasno, moj kolega je pogrešno razumio rečenicu koju sam rekao kod vas u studiju. Bila je da je to zapravo iz ureda gospodina Nobila koji je javno rekao vama da je zapravo on s dva generala došao na inicijativu da to pismu napišu. Među ta dva nije bio Ljubo Ćesić, a ni ja. Ljubo Ćesić je nas zvao. Mene je to pogodilo što su to bile ružne riječi što je kum rekao jer to ne priliči da se kaže. Nisam nikoga u životu… niti želim lagati niti da bih podvalio”, ispričao je.

Jarak je potom pitao Rojsa je li prešao granicu svojim riječima? “Ja sam takav, to nema, ja kad planem, to gori. Planina. Ja sam rekao i neću reći da je rekao netko drugi jer mene je povrijedilo da će mene miješati s Nobilom, da sam ja bio taj instrument koji je bio organizator, to su svi prenijeli portali, iz Hercegovine me zvali nema portala koji nije prenio da sam ja organizator s Nobilom. Nobilo, Mesić i ta bratija pa to je razlika od mene čovječe. Ja bih Mesića objesio na vješala…”, izjavio je, a zatim ga je Jarak prekinuo: “Nemojte tako.”

“Nema nemojte! Najveći veleizdajnik u Hrvatskoj, mene miješati s njima. Ja sam samo svemogućem Bogu, svojoj obitelji, Franji Tuđmanu i Gojku Šušku do groba odan, ostalo me ne zanima ništa”, kazao je Rojs. Upitan je li Hrvatski generalski zbor izgubio legitimitet rekao je da nije. “Mi ćemo biti još jači, nastavit ćemo s radom držeći se statuta koji je jasan, on je za mene Ustav. Mi smo iznijeli sve i jedan i drugi. Mi smo bez dlake na jeziku, ali ja svoj potpis ne povlačim, da svi povuku, iz principijelnih razloga”, rekao je. Na kraju su se on i kum Krešić javno pomirili i rukovali, govoreći da oni nikad nisu ni bili posvađani ali da teške riječi više neće pasti između njih.