Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Totalno slučajno. Beroš i vlasnik tvrtke iz afere Cvjećarka u isti tren počeli koristiti app za sigurnu komunikaciju

Nisu prvi. Nakon tekstova o aferama, dužnosnici vrlo često prelaze na Signal

Telegram je posljednjih dana objavio niz otkrića neugodnih za ministra zdravstva Vilija Beroša. Između ostalog, otkrili smo kako je za IT poslove oko informatizacije bolnica, i to za 1,6 milijuna kuna, angažirana i tvrtka koja se dosad bavila cvjetnim aranžmanima.

Na natječaj s cvjećarskom firmom, nastupajući kao zajednica ponuditelja, prijavila se i informatička tvrtka DiMeros.

Danas, dva dana nakon tog otkrića, došla nam je obavijest kako je ministar Beroš počeo koristiti aplikaciju za sigurnu komunikaciju, Signal. A nakon njega, na Signal se registrirao i Miljenko Jakopović, vlasnik spomenute informatičke tvrtke DiMeros d.o.o koja se na natječaj za informatizaciju bolnica prijavila u partnerstvu s cvjećarima.

Obavijest da su na mrežu Signal prešli Vili Beroš i Miljenko Jakopović

Mreža na kojoj se poruke samouništavaju

Signal slovi za najsigurniju aplikaciju za dopisivanje što se tiče enkripcije i očuvanja privatnosti korisnika. Svaka je komunikacija kriptirana (end-to-end) što omogućava da poruke mogu pročitati samo oni kojima su i namijenjene. Još važnije, Signal nudi mogućnost slanja poruka koje će se i samouništiti, odnosno izbrisati same, ovisno o tome koliku vremensku odrednicu postavite.

Ovo nije prvi put da smo zamijetili migraciju dužnosnika na ovu mrežu nakon tekstova o njihovim aferama. Tako je ubrzo nakon naših članaka o nekretninskim akrobacijama u poduzetničkoj zoni kraj Petrinje, na Signal prešao i tamošnji gradonačelnik Darinko Dumbović.

A nakon naše priče o tome kako je gradonačelnik Požege Darko Puljašić, kojeg istražuje Uskok, i prije isteka mandata zaposlen u Domu zdravlja da brine o vozilima, na Signal se prebacio i on.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više