Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tram 11 izbacio novi album, mogao bi biti hit na desnici: 'Jasenovac je mit, a novinarka Danka partizanka provalnica'

Hrvatski reperi tvrde da "razgolićuju političku scenu i sve aktere"

Tram 11
FOTO: @mixetagram (Mixeta.net)/Instagram

Tram 11, koje mnogi smatraju začetnicima hrvatske hip hop scene, nakon 22 godine objavili su novi album pod nazivom “Jedan i jedan”. “Pričamo o društvenim nesuglasicama, razgolićujemo političku scenu i sve njene aktere i poltrone, upozoravamo na mnoge bolesti društva i pojedinaca, razotkrivamo lažne vođe, lažne mesije i jednoumlje medijske pa i kulturne scene… a i o nesvijetloj budućnosti u kojoj smo zapleli”, rekao je, između ostalog, o albumu jedan od članova grupe General Woo na službenim stranicama izdavača Menarta.

Dok se izdavač hvali pozitivnim recenzijama albuma, u jednom osvrtu, zaključak najnovijeg dodatka opusu Trama 11 je “bavimo se recenzijama glazbe, a ne mržnje”. Naime, portal o pop kulturi Ravno do dna je izdvojio određene stihove iz 14 pjesama s novog albuma Trama 11 koji su, može se zaključiti, namijenjeni desničarsko orijentiranoj publici.

Ustvrdili da je Jasenovac mit

U osvrtu je istaknuto kako u svojim novim pjesmama Tram 11 naglašava “vrijednosti tradicionalnog života u obitelji” i pozivaju protiv neprijatelja koji su netko i ili nešto novo. Posebno su izdvojili stihove pjesme PŠK.

“Na čelu ti petokraka, u oku dugine boje u koliko si udruga što milijardu kuna broje? Puši k***c malo Titu, malo Castru, ‘ko Danka partizanka provaljuješ na terasu. Ne voliš kuhara, ali dobro grabiš iz lonca, svi ste tu zbog novca kao mit iz Jasenovca. Balaševići, nema vam države ni na igrici, pušite k***c za ćirilicu na Ilici. Bipolarni bipsići, j**o li vas ćaća, k’o Plenki i Njonjo, svi ste topla braća, olfo tolerantni, orjunaški unučići, toliko p**e kurac da ih zovemo Pušići.”

Tako su u Tram 11 napali legendarnog pokojnog pjevača Đorđa Balaševića, kojemu su obožavatelji palili svijeće na Ilici nakon njegove smrti, ustvrdili da je Jasenovac mit i zaključili da je novinarka Danka Derifaj provalnica, jer je istraživala nekretnine Marka Perkovića Thompsona.

Napali Faktograf i GONG

U osvrtu su istaknuli i stihove “Nisam ti ja tata, ne glumi mi brata, ja sam braniteljski portal, a ti k***a s Faktografa”, ustvrdivši kako su time Tram 11 nakrcali album mržnjom i proizvoljnim činjenicama. “Teško ga je ikako drukčije protumačiti osim kao portal u pakao nabujalih frustracija koje, da se kojim slučajem oslobode, bi nas vratile u divljaštvo, ali ne u divljaštvo u smislu života u prirodi, već divljaštvo građanskog rata”, stoji u osvrtu.

“Našminkan si kao neki gay s Eurosonga, loša ti je droga, makni se sa svoga, izgledaš jadno kao leftardski prosvjed GONG-a”, još jedan je stih Tram 11 koji ilustrira smjer njihovog novog albuma.

U osvrtu naglašavaju kako su Tram 11, koje nazivaju populistima, u svojoj pjesmi napali novinarku Derifaj, a istovremeno promovirali svoj album na RTL-u u emisiji RTL Direkt, inače mediju za koji Derifaj radi. “Komentar tog poteza bi se mogao svesti na: ‘J**o sliku svoju’, da citiram naslov 12. pjesme na novom im albumu, jer s obzirom na odrepano, ipak se nameće zaključak da su Tram 11 za “Bujicu” spremni”, zaključuje se u osvrtu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više