Tri dana prije izbora povećane rodiljne naknade, Europska komisija kaznila Facebook i druge vijesti

Izvukli smo nekoliko važnijih vijesti koje ste možda propustili

ZADNJA IZMJENA: svi. 18, 2017

Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović kaže kako se ne sjeća da je Davor Stier rekao da se zalaže za nove izbore. “Na Predsjedništvu je svatko mogao reći što je htio, ne sjećam se da je rekao da se zalaže za izbore, može biti da mi je promaknulo. Donijeli smo odluku, podržali predsjednika stranke da presložimo većinu, a ako se u tome ne uspije, da se pripremamo za izbore”, rekao je. Komentirajući Stierovu izjavu da je nakon izlaska Mosta iz Vlade bilo najpoštenije ići na nove izbore, Milinović je dodao i kako on to nikada ne bi javno izgovorio. “Ovo ja ne bih nikada javno rekao što je rekao Stier. HDZ je jedinstven i svaka riječ treba biti odvagnuta kako ne bismo nekom nepromišljenom rečenicom doveli u pitanje većinu”, rekao je Milinović koji je gostovao na N1 televiziji.

Vlada povećala rodiljne i roditeljske naknade, oporba podržava odluku

Izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, od druge polovice godine te bi se potpore trebale povećati, a za to je u ovoj godini osigurano 156,6 milijuna kuna. Među ostalim, povećat će se maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci te naknada za nezaposlene rodtelje. SDP-ova Milanka Opačić, komentirajući Vladin prijedlog o povećanju porodiljnih naknada, rekla je kako je svako povećanje dobrodošlo pa ne vidi razloga da tu mjeru ne podrži i oporba, koja ju je i sama predlagala tijekom predizborne kampanje.

Prgometa napali da je izmislio kako mu je tata stradao na Bleiburgu

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet našao se u malo neugodnoj situaciji. Naime, N1 je posve krivo prenio jednu njegovu izjavu iz intervjua toj televiziji pa su ga neki mediji, ali i ljudi na društvenim mrežama, napali da je izmislio kako mu je tata stradao na Bleiburgu. Stoga je danas održao press konferenciju kako bi dodatno pojasnio svoju izjavu. Rekao je kako su iz njegovog intervjua prenesene potpune neistine.

“Iz jednog vrlo korektnog intervjua danas su prenesene potpune neistine, laži, vezane uz mene i moju obitelj i osjetio sam se pozvanim prenijeti istinu i zaštititi sve one koji su tim lažima napadnuti. Nikad nisam niti licitirao niti licitiram s bilo kojim ili čijim žrtvama. Uvijek sam pozivao svoje političke neistomišljenike da izađu na sunce i da izađu iz iz rovova koji su iskopali naši. Nikad nisam niti ću ići u tragediju, a najmanje tragediju svoje obitelji da bih dobio politički poen ili dobitak”, rekao je Prgomet.

U USKOK-u se čude ukidanju svog rješenja o Sauchi

USKOK se žalio na sudsku odluku kojom je zbog procesnih razloga ukinuto rješenje o proširenju istrage protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko, a u žalbi ističu kako je to prvi put da je takvo rješenje ukinuto sa stajalištem da prema Zakonu o kaznenom postupku nije moguće donijeti rješenje o provođenju i proširenju istrage. Iz USKOK-a također kažu da je sve bilo u skladu s dosadašnjom praksom. Takva se praksa, recimo, koristila i u slučaju Zdravka Mamića i Milana Bandića pa sud nije ukidao rješenje kao sada u slučaju Sauche.

Premijer i predsjednica o zabrani Thompsonovog koncerta

Zabrana Thompsonobog koncerta u Mariboru izazvala je reakcije hrvatskog političkog vrha. Premijer Andrej Plenković tako je od hrvatske veleposlanice u Sloveniji zatražio da se ispitaju razlozi zabrane, a poručio je i kako ta zabrana nije dobra. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sličnog je mišljenja pa je poručila da je razgovarala sa slovenskim kolegom i prenijela mu da je zabrana kontraproduktivna, a glazba postoji da spaja ljude. Uoči danaašnje sjednice Vlade o ovom se pitanju oglasila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ovu je zabranu nazvala neuobičajenom.

Vlada poklonila Crkvi palaču vrijednu 13 milijuna kuna

Vlada je na današnjoj sjednici Splitsko-makarskoj nadbiskupiji darovala Palaču Skočibušić na splitskom Peristilu. Radi se o nekretnini vrijednoj više od 13 milijuna kuna, gdje će nadbiskupija otvoriti Riznicu sakralne umjetnosti. Radi se o ispunjenju obveze iz Ugovora o zamjeni nekretnina iz 2008. koja je zaključena između Republike Hrvatske i Srednje tehničke škole u Splitu. Vrijednost darovane nekretnine stavit će se u prijeboj vrijednosti nekretnina koje se neće moći vratiti Katoličkoj crkvi sukladno ugovoru između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima.

Mađarska se oglušila na odluku Europskog parlamenta

Mađarska će zadržati na snazi stroge zakone o imigrantima i ograde na svojim južnim granicama, rekao je šef kabineta premijera Viktora Orbana. Vlada se na to odlučila unatoč pozivima Europskog parlamenta da povuče zakone koji postrožuju pravila za tražitelje azila. “Mađarska vlada neće ispuniti zahtjev Europskog parlamenta da povuče pravne i fizičke barijere na granici”, rekao je Janos Lazar na konferenciji za novinare. Zastupnici Europskog parlamenta većinom glasova usvojili su u srijedu rezoluciju o stanju temeljnih prava u Mađarskoj koja upozorava da ta zemalja posljednjih godina nazaduje u njihovom poštivanju te su pozvali na aktiviranje članka 7, mehanizma koji bi mogao dovesti do sankcija za Budimpeštu.

Europska komisija kaznila Facebook

Europska komisija u četvrtak je kaznila Facebook sa 110 milijuna eura zbog davanja netočnih informacija tijekom istrage Komisije 2014. godine o Facebookovu preuzimanju mobilne aplikacije WhatsApp. Komisija u svom obrazloženju navodi kako je Facebook 2014. priopćio da nije u stanju automatski povezati korisničke naloge svoje društvene mreže s nalozima na WhatsAppu, a nakon dvije godine su to napravili.

Imenovan posebni istražitelj za istragu Trumpove povezanosti s Rusima

Bivši direktor FBI-ja Robert Mueller imenovan je u srijedu posebnim tužiteljem u istrazi o “naporima ruske vlade da utječe na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja”, priopćilo je u srijedu američko ministarstvo pravosuđa. Ministarstvo pravosuđa navelo je da imenovalo Muellera kao posebnog savjetnika u istrazi o mogućoj povezanosti tima američkog predsjednika Donalda Trumpa koji mu je pomagao u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore 2016. i Rusije.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3131 članak Više o autoru