Politika & Kriminal

Tri sindikata danas su objavila da izlaze iz vijeća u kojem pregovaraju s Vladom i poslodavcima. Traže smjenu ministra Pavića

Kažu da je Pavić zloupotrijebio sredstva iz proračuna za antikampanju protiv inicijative "67 je previše"

Čelnici tri sindikalne centrale danas su sazvali konferenciju za novinare kako bi objavili da izlaze iz Gospodarsko socijalnog vijeća, a zatražili su i smjenu ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića. Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata i Matica hrvatskih sindikata nezadovoljni su time što je Pavić pokrenuo kampanju protiv inicijative #67 je previše, zbog čega su premijeru Andreju Plenkoviću poslali oštar dopis.

„U njemu se vrlo jasno traži od predsjednika Vlade da razriješi ministra Pavića fotelje ministra rada i mirovinskog sustava radi toga što je varao narod, i što je pritom zloupotrijebio i narodna sredstva, sredstva državnog proračuna za antikampanju protiv ove inicijative “67 je previše”, rekao je Krešimir Sever.

Vilim Ribić kaže da na čelu mirovinskog sustava treba biti kompetentan čovjeka, a Pavićevu ostavku zatražili su da pošalju poruku hrvatskoj javnosti. Mladen Novosel je rekao da je ministar Pavić kompromitirao socijalni dijalog u RH pa više ne može biti partner tri pobunjene sindikalne središnjice.

GSV poziva na dijalog

Na namjeru predstavnika sindikata da izađu iz GSV-a odgovorila je Hrvatska udruga poslodavaca, kao član GSV-a te Ivan Mišetić kao predsjednik GSV-a. „Socijalni dijalog u Hrvatskoj zasigurno ima prostora za poboljšanja i Hrvatska udruga poslodavaca se za to itekako zalaže, ali da bi se dijalog unaprijedio potrebno je razgovarati. Hrvatska treba biti zemlja uz bok naprednim europskim državama, a zaustavljanje rada GSV-a kao mjesta koje je krucijalno za socijalni dijalog ne smatramo potezom u interesu socijalnih partnera i građana“, stoji u objavi koju potpisuje Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Za dijalog se zalaže i Mišetić, koji u svom priopćenju dodaje da su različita mišljenja dio procesa socijalnog dijaloga, ali te razlike ne smiju zaustaviti potragu za zajedničkim rješenjem. „U interesu je svih građana Republike Hrvatske da socijalni dijalog ne prestane jer on nema alternativu“, piše Mišetić.

Nastavite čitati