Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Troje Horvatovih suoptuženika sve priznalo, nagodili se za blage kazne. Bivšeg ministra mogli bi utopiti njihovi SMS-ovi

Horvatu i ostalim okrivljenicima sudit će se u odvojenom procesu

Zagreb: Dodjela ugovora za poduzeća koja će primiti 20-50 tisuća kuna bespovratnih sredstava 17.12.2018., Zagreb - U Ministarstvu gospodarstva odrzala se svecana dodjela ugovora za poduzeca koja su primila 20.000 do 50.000 kuna bespovratnih sredstava u okviru programa Ocuvanje i razvoj tradicijskih i umjetnickih obrta. Ana Mandac, Darko HorvatrPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Troje suoptuženika nekadašnjeg ministra Darka Horvata potpisalo je nagodbe s USKOK-om. Njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac te dvoje visokopozicioniranih dužnosnika Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac i Katica Mišković priznali su da su sudjelovali u namještanju dodjela državnih potpora teških oko 2,6 milijuna kuna.

S USKOK-om su se nagodili na blage kazne: Mandac je dobila 11 mjeseci rada za opće dobro, Žunac 10 mjeseci zatvora, uvjetno tri godine te Katica Mišković devet mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine. Branitelj Velimira Žunca, odvjetnik Fran Olujić, istaknuo je kako se njegovom klijentu ne stavlja na teret nezakonita zarada što je i bio jedan od preduvjeta za relativno blagu kaznu. Postupak protiv ostalih okrivljenika, među kojima je i Darko Horvat, razdvojen je, te bi o osnovanosti optužnice sud trebao uskoro odlučivati.

Poruke kompromitiraju Horvata

Današnja priznanja formalno ne predstavljaju teret za bivšeg ministra Horvata. On ionako od početka sve svaljuje na svoje suradnike, prvenstveno Anu Mandac koja je, kako je izjavio nakon uhićenja, bila zadužena za provođenje programa dodjele spornih potpora. No, u nastavku procesa morat će objasniti i sve poruke koje su pronađene u njegovom, ali i njezinom mobitelu. Iz tih je poruka, tvrdi USKOK, vidljivo da je i sam Horvat sudjelovao u pogodovanju kod dodjele potpora.

Jednu od ključnih poruka Ana Mandac dobila je od suradnice iz Ministarstva gospodarstva koja je cijelo vrijeme upozoravala na nezakonitost dodjele mimo propisanih kriterija.

Zato je Horvatovoj pomoćnici 10. prosinca 2018. u 18:34 sati napisala: “Ako budeš razgovarala s ministrom upozori ga da ako revizija nađe ove potpore snosit će odgovornost. Ne postoji legalni način da se po jasno zadanim kriterijima Programa potpora odobri onima koji nisu ostvarili dovoljan broj bodova ili da se od preostalih cca 350 odabere nekoliko njih kojima će se dodijeliti potpora. Odluka će možda biti manje uočljiva… međutim, što god da se napravi nije u skladu s propisanim kriterijima Programa”. No, ni Ana Mandac ni Horvat na to se nisu obazirali.

Novac dijelili prijateljima

Vidljivo je to iz poruke u kojoj je Horvat svojoj pomoćnici naveo imena tvrtki za koje je on tražio potpore, te dodao: “I jedan po tvom”. Par sati kasnije pitao ju je jesu li odluke riješene, na što mu je ona odgovorila: “U niskom smo startu. Čekamo odobrenje Ministarstva financija”.

Ana Mandac tada u poruci dobiva još jedno upozorenje svojih suradnika: “Treba vidjeti što će reći revizija jer će oni prvo doći k meni i pitati me za sve”. No, ni ovoga puta očito se nije zabrinula, jer je, kako proizlazi iz ostalih poruka, nastavila razmišljati kako će tvrtki Eko kotor, jednoj s ministrovog popisa, dodijeliti 199 tisuća kuna.

“Ali oni u godišnjem izvješću navode da nemaju zaposlenih. Posluju od 1988. što znači da se nisu tek osnovali”, stiže novo upozorenje Ani Mandac.

“Hm… A da mu ipak damo 100.000 kn?”, razmišlja dalje Horvatova pomoćnica.

“Vidi to s ministrom”, sugerira joj suradnica. I doista, u idućoj poruci Ana Mandac pita Darka Horvata koliko mu je na ljestvici od 1 do 10 bitan Eko kotor. Na to joj on piše: “9”.

‘To je moj bivši saborski’

Istražitelji su pronašli i poruke između Katice Mišković i Ane Mandac. One su samo dio dokaza nakon kojih su obje priznale krivnju. Tako je Mandac 14. prosinca 2018. pitala Katicu Mišković: “Katice, koliko je tebi ovo bitno? Na ljestvici od 1-10”. Radilo se o dodjeli potpora za tvrtku koja nije zadovoljila na natječaju. Mišković je uzvratila: “To je moj bivši saborski, jako bi je važno”.

Istražitelji su utvrdili da se radilo o Mati Bilonjiću, bivšem saborskom zastupniku HDZ-a, koji se za potpore natjecao s tvrtkom Matalkov MB.

Pronađeno je još Horvatovih poruka u kojima Ani Mandac šalje imena tvrtki koje, ispostavit će se, nisu prošle na natječaju, no kasnije su, vjerojatno zato što su vlasnici njegovi prijatelji, ipak dobile potpore. U jednoj je bilo i ime tvrtke za koju je, sumnja se, urgirao ondašnji ministar Tomislav Tolušić.

Horvat donio političku odluku

Osim toga, Danijela Žagar koja u Ministarstvu gospodarstva vodi Sektor za unaprjeđenje i razvoj poduzetništva u svom je iskazu teško optužila Darka Horvata. Naime, nakon što je preko Ane Mandac u više navrata upozorila da se ne mogu dodjeljivati potpore tvrtkama koje nisu zadovoljile na natječaju Horvat ju je pozvao k sebi u kabinet. Tamo je, prema njezinim riječima, bio i glavni tajnik Damir Kaufman.

“Horvat mi je rekao da je on donio tu odluku, te da ju moja služba mora provesti, odnosno pripremiti ugovore i naloge za plaćanja. I Kafuman je ministru rekao kako smatra da takvu odluku ne bi trebao provesti, no Horvat ni njega nije slušao. Istaknuo je da je to njegova politička odluka, te da on za nju preuzima odgovornost. Na nama je bilo samo da ju provedemo. Dodao je kako ne trebamo ništa parafirati ako se s takvom odlukom ne slažemo”, svjedočila je tijekom istrage Žagar.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više