Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Trump bio na ispitivanju, odbio razgovarati s tužiteljicom

Prije nekoliko dana FBI je izveo raciju na njegovom imanju na Floridi Mar-a-Lagu

United States President Donald J. Trump departs the White House,, in Washington, DC. Trump has not conceded the 2020 Election to former Vice President Joe Biden and his administration has initiated a number of law suits challenging the voting results.
President Trump departs White House for his golf club in Virginia, Washington, District of Columbia, USA - 08 Nov 2020,Image: 568045345, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Bivši američki predsjednik Donald Trump odbio je u srijedu odgovarati na pitanja u sklopu istrage u New Yorku o poslovnim praksama svoje obitelji, javlja BBC. Trump je u srijedu stigao na ispitivanje u ured državne tužiteljice New Yorka, Letitije James.

Državni dužnosnici optužuju Trumpovu tvrtku da je dobila porezne olakšice i zajmove zahvaljujući lažnim ili obmanjujućim procjenama vrijednosti imovine. Trump optužbe odbacuje i smatra da je istraga lov na vještice.

“Godine rada i deseci milijuna dolara potrošeni su na ovu dugotrajnu sagu, a sve uzalud”, istaknuo je u priopćenju. “Odbio sam odgovarati na pitanja u skladu s pravima i privilegijama koje po Ustavu Sjedinjenih Država ima svaki građanin”.

Racija u Mar-a-Lagu

Nekoliko dana prije toga FBI je izveo raciju na njegovu imanju na Floridi Mar-a-Lagu, u sklopu odvojene istrage o tome kako je postupao s povjerljivim dokumentima.

Istraga državne tužiteljice New Yorka je građanska, dok bi paralelna istraga koju provodi okružni tužitelj Manhattana mogla rezultirati kaznenim optužbama.

Pravni stručnjaci rekli su da je Trump možda odbio odgovarati na pitanja jer bi se odgovore možda moglo iskoristiti u toj kaznenoj istrazi.

Podizanje tužbe

Pozvao se na 5. amandman Ustava, koji omogućuje osumnjičenicima da ne moraju svjedočiti protiv sebe u kaznenoj istrazi.

Ured tužiteljice James objavio je da je njegov iskaz među posljednjim koracima u istrazi.

Tužiteljica bi na kraju istrage mogla podići tužbu protiv Trumpa ili njegove tvrtke i tražiti da plate novčanu kaznu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više