Trump će danas reći što misli o nuklearnom sporazumu s Iranom, mogao bi se povući i iz njega

Već je u nekoliko navrata rekao kako ovaj sporazum nije u interesima SAD-a

ZADNJA IZMJENA: lis. 13, 2017
Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump danas bi trebao iznijeti svoje mišljenje o povijesnom ugovoru koji je trebao spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja. Očekuje se da ga neće potvrditi, što bi moglo imati dalekosežne posljedice. Naime, Trump je u nekoliko navrata rekao kako ovaj sporazum nije u interesima SAD-a.

Nuklearni sporazum s Iranom predstavlja jedno od najvećih postignuća bivšeg američkog predsjednika Barracka Obame, piše CNN. “Ovo je najgori ugovor uopće”, istaknuo je Trump u srijedu, osudivši “slabosti” demokratske administracije Baracka Obame koja ga je 2015. potpisala.

Ugovor se potvrđuje svaka tri mjeseca

Ukoliko Trump ne potvrdi sporazum, to će predstavljati novi udarac multilateralizmu nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz klimatskog ugovora i iz UNESCO-a. Teheran je ovaj dokument potpisao sa šest svjetskih velesila: SAD-om, Kinom, Rusijom, Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom. Njime se garantira isključivo civilna namjena iranskog nuklearnog programa, dok će Iranu biti ukinute sankcije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) redovito potvrđivala je da Iran poštuje svoje ugovorne obveze. Međutim, Donald Trump je izjavio kako će potrgati taj dokument jer je Iran “odmetnička država”. Prema američkom zakonu, predsjednik SAD-a mora svaka tri mjeseca u Kongresu potvrditi poštuje li Iran ugovor i je li potonji u nacionalnom interesu SAD-a.

Slabljenje utjecaja iranskog režima

Trump ga je do sada dva puta potvrdio. Američki državni tajnik Rex Tillerson i drugi članovi vlade dugo su se zauzimali da se taj dokument, isključivo usmjeren na nuklearni program, promatra odvojeno od “štetnih djelatnosti” Teherana, kao što su razvoj raketa i njegova “destabilizacijska” uloga u nekim zemljama poput Sirije, Libanona, Jemena, i Bahrejna.

Trumpovo današnja negativna odluka mogla bi se uklopiti u širu strategiju slabljenja utjecaja iranskog režima na Bliskom istoku. SAD su već sankcionirale iranski balistički program i donijele su nove mjere protiv libanskog Hezbolalaha, koji Iran podupire. Postoji mogućnost da iransku elitnu vojsku, odnosno Čuvare revolucije, uvrsti na popis terorističkih organizacija.

Očekivanja od Europljana

Čelnici američke administracija proteklih tjedana ističu kako današnja Trumpova negativna odluka neće značiti raskid ugovora. Naime, ukoliko Trump ne potvrdi ugovor, onda se on šalje zastupnicima Kongresa, koji imaju 60 dana za uvođenje sankcija, koje su Iranu ukinute 2015. godine. Povratak sankcija značio bi propast ugovora.

Kritičari ugovora nadaju se da će se u ovoj fazi uspjeti uvjeriti Europljane da ponovo pregovaraju o tekstu i postrože ga. No Pariz, London i Berlin, čija su poduzeća počela ponovo ulagati na iranskom tržištu, jasno su dali do znanja da se rasprava o samom dokumentu neće ponovo otvarati.

 

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
541 članak Više o autoru