Trump je jučer napravio nešto potpuno nevjerojatno – prvi put ikad priznao da se možda malo zabunio

Prvo je izjavio da je vidio snimku isplate Iranu, pa je promijenio priču

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2016
Foto: AFP

Sredinom ovog tjedna Donald Trump je izazvao poprilično ozbiljan skandal, tvrdeći da je vidio tajnu snimku koja prikazuje kako je Obamina administracija isplatila 400 milijuna dolara Iranu.

S obzirom da se novčani transfer iz siječnja ove godine poklopio s oslobođenjem zarobljenih američkih državljana u Iranu, Trump je odmah optužio američku vladu da je isplata Iranu, “državi koja financira terorizam”, ustvari otkupnina plaćena za njihovo oslobađanje. Zatim je otišao korak dalje, tvrdeći da je vidio snimku aviona s drvenim paletama na koje su naslagani euri, švicarski franci i druge valute.

Optužio vladu za isplatu otkupnine

“Platili smo 400 milijuna dolara za oslobađanje taoca”, izjavio je Trump za CNN. “Obama je napravio vrlo loš presedan”, rekao je. Sjedinjene Američke Države zagovaraju, naime, praksu neisplaćivanja otkupnina u slučaju otmica.

“Nikad neću zaboraviti tu scenu”, kazao je dramatično u srijedu, detaljno opisujući ono što je vidio na snimci. “Iran – mislim da ovo niste mogli čuti nigdje drugdje – Iran je pustio snimku na kojoj istovaruju novac s aviona”.

Jedini koji je vidio snimku

Trump je ustvrdio da “Iranci imaju savršeni video, koji je očigledno napravila država, na kojoj se vide ljudi koji vade novac iz aviona.”

“To je vojna snimka”, konstatirao je, prepričavajući vrhunsku kvalitetu videa snimljenog, kako je tvrdio, “iz savršenog kuta”. Trump je ocijenio i da je Iran namjerno pustio snimku da osramoti Ameriku.

Oko tajne snimke stvorila se ogromna fama, no čini se da je nitko drugi osim njega nije vidio, niti ima dokaza da snimka uopće postoji.

Sada kaže da je vidio neki drugi avion

Samo dva dana kasnije, potpuno je promijenio priču. Na Twitteru, Trump je izjavio kako je zapravo vidio snimku aviona koji je prevozio zarobljenike iz Ženeve u Švicarskoj, a ne avion sa 400 milijuna dolara poslanih u Iran. Očito se malo zabunio. I ovo je valjda prvi put da je Trump, poznat po tome da se čvrsto drži svojih nebuloza i onda kad je svima jasno da su krive, javno priznao da je pogriješio.

Američka vlada je doista isporučila Iranu novac, što je službeni Washington naknadno i potvrdio, no transfer od 400 milijuna dolara nije otkupnina. Riječ je, piše CNN, o prvoj isplati u 1,7 milijardi dolara vrijednoj nagodbi postignutoj na Sudu u Den Haagu, u sporu nastalom zbog davne propale kupnje oružja.

Isplata je dio nuklearnog sporazuma

Kako piše CNN, iranski je šah sedamdesetih godina od američke vlade kupovao oružje i borbene avione. U tu svrhu, Iran je osnovao fond smješten u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon iranske revolucije i stvaranja islamske republike 1979. godine, šah je pobjegao i ugovor o kupovini oružja je raskinut, a Sjedinjene Države su zamrznule novac.

Kada je prošle godine Obama s Iranom potpisao povijesni nuklearni sporazum, dogovor dviju strana je uz ukidanje međunarodnih sankcija Iranu uključivao i povrat tih sredstava.

 

 

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program