Politika & Kriminal

Trump je nastavio rat s guvernerima oko lockdowna. Evo ga sad na Twitteru urla i podržava desničarske prosvjede

Trump traži oslobođenje saveznih država u kojima vladaju demokrati

US President Donald Trump pause while speaking before a meeting with Guatemala's President Jimmy Morales in the Oval Office of the White House December 17, 2019, in Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
FOTO: AFP

U četvrtak navečer po američkom vremenu je izgledalo da se stvar slegla – predsjednik SAD-a Donald Trump je pomirljivo izjavio da su guverneri ti koji će odlučivati o ublažavanju mjera u svojim saveznim državama. Činilo se da je to kraj opasne konfrontacije u kojoj je Trump prijetio svojim “totalnim ovlastima” nestrpljivo tražeći da SAD iziđe iz mjera izolacije uvedenih zbog pandemije i prijetila je opasnost da užarenu epidemiološko-političku bitku rješavaju sudovi.

Niti 24 sata kasnije, međutim, Trump je otkrio da je samo promijenio taktiku. Kao i obično, putem Twittera. “LIBERATE MICHIGAN”, “LIBERATE MINNESOTA”, “LIBERATE VIRGINIA”, tvitao je zaredom američki predsjednik zaredom, vičući s velikim slovima. Trumpovi tvitovi podrška su prosvjednim pokretim u spomenutim država u kojima se ovih dana desničari okupljaju zahtijevajući prekid mjera socijalnog distanciranja i ponovno pokretanje ekonomije.

Odmah nakon Fox Newsa

Ovog tjedna se u Lansingu (Michigan) okupilo 1000 prosvjednika koji su vozilima blokirali promet u centru grada. Osim njih, na prosvjedu je bilo i pješaka, s transparentima podrške Trumpu. Okupljeni su guvernerki Gretchen Whitmer skandirali refren poznat iz kampanje koju je Trump vodio protiv Hillary Clinton 2016. godine – “Lock her up”.

U St. Paulu (Minnesota) se okupilo 500 prosvjednika ispred kuće guvernera Tim Waltza, a organizatori su nazvali prosvjed “Liberate Minnesota”. Zahtjev – kraj mjera izolacije. Prosvjed protiv lockdowna održava se i u Virginiji. U sve tri države guverneri dolaze iz – Demokratske stranke.

Nemaju vremena za Twitter-ratove

Nimalo neuobičajeno, Trumpovi tvitovi podrške prosvjednicima uslijedili odmah nakon priloga na Fox Newsu o prosvjedima koji se protiv mjera izolacije održavaju u Minnesoti i drugim saveznim državama.

Već su počele stizati i prve reakcije. Glasnogovnica guvernerke Michigana kazala je kako je guvernerka koncetrirana na spašavanje života i zaštitu obitelji u svojoj saveznoj državi, dodavši “nećemo otvoriti ekonomiju u Michiganu putem tvita”. Guverner Virginije Ralph Northam bio je još oporiji u svojoj reakciji na predsjednikov ispad. “Nemam vremena za sudjelovanje u Twitter-ratovima”, poručio je Northam.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu