Trump je održao prvu pressicu nakon optužbi da je pokušao zaustaviti FBI-jevu istragu o Flynnu; djelovao je vrlo nervozno

Odbrusio je novinaru na upit o urigiranju kod ravnatelja FBI-ja

ZADNJA IZMJENA: svi. 19, 2017
Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump negirao je da postoji poveznica između njegove kampanje i Rusije, a odbacio je i spekulacije da je tražio od bivšeg ravnatelja FBI-ja Jamesa B. Comeyja da prekine istragu o njegovom bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu, piše Washington Post.

Trump je po prvi put komentirao najnovija događanja koja za njega nisu baš najpovoljnija. Između ostaloga i odluku zamjenika glavnog državnog odvjetnika Roda J. Rosensteina da imenuje posebnog istražitelja kako bi istražio povezanost između Trumpovih suradnika i ruskih dužnosnika.

‘Lov na vještice’

“Poštujem taj potez, ali cijela ova stvar je lov na vještice, nema veze sa mnom i mojom kampanjom, ali ja mogu sa sigurnošću govoriti samo u svoje ime”, rekao je Trump koji je održao zajedničku pressicu nakon susreta s kolumbijskim predsjednikom Juanom Manuelom Santosom. “Vjerujte mi, nema nikakvih veza”, ponovio je.

Na novinarski upit je li urgirao kod bivšeg šefa FBI-ja Comeya, kojega je u međuvremenu i smijenio, da zaustavi istragu o Flynnu, samo je kratko odbrusio: “Ne, ne, sljedeće pitanje”.

Rosenstein otkrio neke detalje o otkazu šefa FBI-ja

U četvrtak poslijepodne, Rosenstein je otišao na Capitol Hill i pred Senatom obznanio kako je razlog koji je Bijela kuća navela za Comeyjev otkaz netočan jer je dopis o otkazu napisan još prije nego je nastao kontroverzni memorandum koji je bio opravdanje za otkaz. Rosenstein jučer nije htio otkriti više detalja o Comeyevom otkazu.

Njegova odluka da imenuje posebnog istražitelja zbog povezanosti američkog predsjednika s Rusima je donesena tijekom sastanka s većinom od 100 senatora koji je trajao čak 90 minusta. Za posebnog istražitelja imenovan je bivši šef FBI-ja Robert Mueller. “Stvar koja je jasna sa sastanka koji smo imali je da gospodin Mueller ima široke ovlasti da slijedi činjenice kamo god ga odvele”, rekao je nakon sastanka jedan od senatora za Washington Post. “To mi daje povjerenje i trebalo bi ga dati i američkom narodu.”

Imenovanje posebnog istržaitelja zbog pritisaka

Do imenovanja Muellera na ovih poziciju došlo je zbog sve glasnijih zahtjeva, među kojima i onih članova Kongresa, za neovisnom istragom navodnih ruskih pokušaja da utječu na ishod američkih predsjedničkih izbora u studenome prošle godine u korist Trumpa, a na štetu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Pritisci na Trumpa oko pitanja upletenosti Rusije porasli su upravo nakon što je on prošloga tjedna otpustio Comeyja, koji je pokrenuo istragu o tom pitanju. Američke obavještajne agencije objavile su početkom godine da se Rusija umiješala u američke predsjedničke izbore.

“Moja odluka (da imenujem posebnog tužitelja) nije dokaz da je zločin počinjen ili da je podignuta bilo kakva tužba”, kazao je zamjenik glavnog državnog tužitelja Rod Rosenstein u priopćenju. “Odlučan sam u tome da je posebni tužitelj potreban kako bi američki narod imao puno povjerenje u ishod istrage”, kazao je.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3114 članka Više o autoru