Trump je posebno živahan u posljednje vrijeme: neki dan je u 24 sata izgovorio 83 laži

U listopadu je izrekao 1104 stvari koje su bile potpuno ili djelomično neistinite

ZADNJA IZMJENA: stu 3, 2018
Foto: AFP

Kako se kongresni izbori u studenome približavaju, predsjednik Donald Trump, pojačanom brzinom, odašilje sve više lažnih i obmanjujućih tvrdnji. U mjesecu listopadu Trump je izrekao 1104 stvari koje su bile potpuno ili djelomično neistinite, što je više nego dvostruko više u odnosu na rekordni rujan, pokazuje neumorna katalogizacija The Fact Checker bloga The Washington Posta.

Prema The Fact Checkeru Trump prosječno dnevno, posljednjih sedam tjedana, izusti oko 30 lažnih tvrdnji, a često i iznad tog prosjeka. Tako je 22. listopada, kada je putovao u Houston da podrži Teda Cruiza, izrekao 83 neistine, u jednome danu.

U 649 dana 6420 neistinitih ili poluistinitih činjenica

Opseg izgovaranja neistina je impresivan, analizira CNN. U 649 dana od inauguracije do 30. listopada Trump je izrekao 6420 neistinitih ili poluistinitih činjenica. To uključuje tvrdnje da je istraživanje ruske umiješanosti u izbore Roberta Muellera prijevara i lov na vještice, što je ustvrdio 157 puta, da je njegovo rezanje poreza najveće u povijesti, što je ponavljao ad infinitum, točno 120 puta.

Činjenice su za Trumpa zamjenjive, kad se uklapaju u njegovu priču, sretan je da ih izusti. Ali istina se rijetko uklapa, pa on ne oklijeva oko stvaranja vlastite priče koja nema nikakve sličnosti s istinom. Trump se šepuri objašnjavajući svoje činjenice, uvjeravajući svoje pristaše da on govori istinu koju mu mediji ne dopuštaju.

Njegovi pristaše stvarno misle da mediji sve izmišljaju

Sklonost govorenju neistine Trump je pretvorio u političku strategiju, on je toliko politički netočan da čak ne poštuje pravila za koje i republikanska politička elita smatra da bi trebao. Ono što zabrinjava je to da njegovi pristaše ne brinu ili ne znaju ništa o tome. Oni smatraju da su provjere činjenica, koje rade mediji, naprosto lažne vijesti. Uvjereni su da mediji koji ga ne vole čine sve da ga zaustave.

Većina političara ne govori istinu ali kada ih se prozove prestaju. Trump nije takav. On nastavlja agresivno kako bi osigurao da ga njegova baza vidi kao jedinog poštenog čovjeka u zemlji. U srpnju je u Kansas Cityju kazao “ne vjerujte u sranja koja vidite od tih ljudi, same lažne vijesti, ono što vidite i ono što čitate nije ono što se događa.”

Eva Benedik
Telegram autor
1921 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program