Trump je razgovarao s Tajvanom, s kojim SAD ne priča posljednjih 37 godina. Kina nije sretna, evo zašto

Nikome nije jasno zašto se odlučio na taj prilično bizaran potez

ZADNJA IZMJENA: pro 3, 2016
Foto: AFP

U petak, izabrani američki predsjednik Donald Trump telefonom je razgovarao s predsjednicom Tajvana, što nakon četiri desetljeća tišine predstavlja diplomatski potez koji bi mogao ozbiljno narušiti američke odnose s Kinom, piše New York Times.

Iz ureda budućeg predsjednika je javljeno da je Trump razgovarao s predsjednicom Tsai Ing-wen, koja mu je čestitala na pobjedi na izborima. Vjeruje se da je Trump prvi predsjednik koji je razgovarao s liderom Tajvana od 1979, godine, kada su Sjedinjene Države prerezale diplomatske odnose s Tajvanom i službeno priznale proglašenje Narodne Republike Kine.

‘Ona je nazvala mene!’

U službenom priopćenju se navodi da su dva državnika pričala o “bliskoj ekonomskoj, političkoj i sigurnosnoj povezanosti” između Tajvana i Sjedinjenih Država te da je Trump isto tako čestitao predsjednici Tsai na preuzimanju predsjedničke dužnosti ranije ove godine.

Trumpovi motivi za ovaj, po mnogima problematičan, telefonski poziv, koji je trajao oko deset minuta, nisu baš jasni. “Predsjednica Tajvana JE NAZVALA MENE kako bi mi čestitala na predsjedničkoj pobjedi. Hvala!”, napisao je na Twitteru.

Međutim, diplomati s vezama s Tajvanom tvrde kako je teško za povjerovati da bi se tajvanska predsjednica samo tako odlučila na taj potez bez da se o tome ranije razgovaralo. Ured predsjednice Tsai je potvrdio da je predsjednica razgovarala s Trumpom o “promicanju ekonomskog razvoja i jačanju obrane”. Vijest su prenijele i tajvanske novinske agencije, nazivajući razgovor “historijskim događajem”.

Reagirala je i Kina

Razgovor s predsjednicom Tajvana predstavlja ozbiljnu diplomatsku provokaciju, jer Bejing na Tajvan gleda kao na odmetnutu provinciju, i protivi se svim pokušajima drugih zemalja da s Tajvanom uspostave službene odnose. Vlasti Narodne Republike Kine kao i većina država svijeta ne priznaju vladu Republike Tajvana i smatraju Tajvan dijelom Narodne Republike.

U subotu ujutro, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u svojoj je službenoj reakciji umanjio značaj ovog telefonskog razgovora. Stavljajući naglasak na dobre odnose Sjedinjenih Država i Kine, istaknuo je da vjeruje da to neće promijeniti stav Sjedinjenih Država o jedinstvenoj Kini. U razgovoru s novinarima istaknuo je kako je ovo “jeftin manevar Tajvana”.

Dosta šokirani diplomatski krugovi

Bijela kuća nije bila obaviještena o Trumpovom telefonskom razgovoru, tvrdi jedan visoki dužnosnik. Naknadno, kineska je vlada razgovarala s postojećom administracijom kako bi raščistili situaciju. Dugoročno, razgovor između Trumpa i Tsai mogao bi imati ozbiljne posljedice, tvrde iz Bijele kuće, napominjući da je kineska vlada žestoko prosvjedovala nakon što su Sjedinjene Države, u okviru šireg sporazuma, prodavale oružje Tajvanu.

‘Promjena povijesnih razmjera’

Toga se sjetio i Trump pa je već u drugom tvitu, u svojem prepoznatljivom stilu nadodao i sljedeće: “Zanimljivo da SAD prodaje milijarde dolara vojne opreme Tajvanu, ali ja ne bih trebao pristati na čestitarski poziv”.

Diplomati i analitičari Kine i Sjedinjenih Država su bili podjednako šokirani. Profesor međunarodnih odnosa Shi Yinhong na Sveučilištu Renmin u Bejingu kaže da je to “jako loša vijest za kinesko vodstvo”, te kako je Trump “dirnuo u vrlo osjetljivo mjesto”. “Ovo je promjena povijesnih razmjera”, ocijenio je Even S. Medeiros, bišvi savjetnik za azijske odnose u Obaminoj administraciji. “Pravo je pitanje, što će napraviti Kinezi?”

 

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program