Trump je sada zaprijetio da više neće priznavati načelo jedinstvene Kine, i ozbiljno naljutio njihove medije

U intervjuu za Fox, Trump se ponovno obrušio na Peking

ZADNJA IZMJENA: pro. 12, 2016
Foto: AFP/AFP

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u nedjelju da više neće priznavati načelo “jedinstvene Kine” zbog kojega je Washington prekinuo diplomatske veze s Tajvanom, ako Peking ne pristane na neke ustupke. Kina je odmah izrazila zabrinutost zbog takvih izjava.

Kako piše BBC, do ovakvog razvoja došlo je nakon telefonskog poziva predsjednice Tajvana Tsai Ing-wen, što je narušilo dosadašnji diplomatski red i izazvalo službeni prosvjed Pekinga. Još 1979. Sjedinjene Države su prekinule formalne diplomatske odnose s Tajvanom i okrenule se Kini. No, unatoč tome, SAD su tijekom godina zadržale bliske neslužbene odnose s Tajvanom.

‘Ne želim da mi Kina diktira’

U intervjuu za Fox, koji je emitiran u nedjelju, Trump je rekao: “Ne znam zašto moramo biti privrženi politici jedne Kine, ukoliko ne napravimo dogovor sa Kinom o drugim pitanjima, uključujući i trgovinu.” Rekao je i kako Kina ne surađuje sa Sjedinjenim Državama po pitanju valute, Sjeverne Koreje ili u vezi s tenzijama u Južnom kineskom moru.

Nijedan američki predsjednik, kao ni novoizabrani predsjednik, nije izravno razgovarao s tajvanskim vođom već desetljećima. No, u razgovoru za Fox, Trump je rekao kako nije na Pekingu da odluči treba li se on javiti na poziv tajvanskoj predsjednici. “Ne želim da mi Kina diktira, to je bio poziv za mene”, rekao je i dodao kako je razgovori bio jako lijep i kratak. “I zašto bi neka druga zemlja trebala reći da ne smijem odgovoriti na poziv? Mislim da je to zapravo vrlo uvredljivo, da budem iskren s vama, da se ne javim.”

Kina bi mogla promijeniti retoriku

Njegovi komentari izazvali su bijes kineskih medija. Tako je u Global Timesu izašao tekst pod naslovom. “Gospodine Trump molim vas pozorno slušajte: Politika jedne Kine ne može biti prodana” U tekstu, među ostalim, piše kako Trump mora pozorno učiti o diplomaciji. U tekstu se poziva i na oštar odgovor Kine kako bi Trump “zaista shvatio da ne može maltretirati Kinu, ni ostale globalne sile”.

Kina je do sada bila suzdržana u službenim odgovorima Trumpu, zbog važnosti kinesko-američkih odnosa. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova tako je izjavilo kako neće komentirati njegove tweetove. Ipak, telefonski razgovor između Trumpa i Tsai ocijenili su kao tajvanski “mali trik”. No, sada, uz poticaj utjecajnog Global Timesa i huškanje državnih medija, Kina bi se možda mogla odlučiti na nešto oštriju reakciju, o čemu ćemo doznati uskoro.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3050 članaka Više o autoru