Trump je upravo najavio da Sjevernu Koreju vraća na popis država koje ‘sponzoriraju terorizam’

S tog popisa prije devet godina maknuo ih je George W. Bush

ZADNJA IZMJENA: stu. 20, 2017
Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump upravo je najavio da će Sjevernu Koreju vratiti na popis država koje “sponzoriraju terorizam”, što će značiti nove gospodarske sankcije toj zemlji.

Ovaj potez Trump je najavio u ponedjeljak tijekom sastanka sa svojim užim kabinetom u Bijeloj kući. Rekao je i kako će Ministarstvo financija u utorak najaviti nove ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji.

“Trebali smo to davno napraviti”, rekao je Trump. Dodao je kako se sjevernokorejski režim mora ponašati u skladu sa zakonom i prestati s razvojem programa nuklearnog oružja. Ova Trumpova odluka uslijedila je nakon što se vratio sa svoje duge azijske turneje.

Bush Sjevernu Koreju maknuo s liste

Sjeverna Koreja bila je već na tom popisu od 1988. do 2008. zbog navodne umiješanosti u bombaški napad na južnokorejski zrakoplov 1987. pri čemu je poginulo 115 ljudi.

S popisa ju je 2008. godine maknuo George W. Bush, kako bi se potaknuli pregovori o njezinu nuklearnom programu, koji naposljetku nisu uspjeli.

Stručnjaci misle da ne ispunjavaju kriterije za listu

Neki stručnjaci i američki dužnosnici kazali su, međutim, da Sjeverna Koreja ne ispunjava kriterije za taj status.

Napominju također da je velikim dijelom riječ o simboličnoj odluci jer je Sjeverna Koreja već podvrgnuta strogim američkim sankcijama. Na američkom crnom popisu nalaze se i Iran i Sirija te Sudan.