Trump je zamrznuo svu državnu imovinu Venezuele u SAD-u; pojačava se pritisak kako bi srušio Madura

Potez otvara mogućnost sankcioniranja stranih tvrtki ili pojedinaca koji surađuju s vladom Venezuele

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2019
Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump zamrznuo je u ponedjeljak svu državnu imovinu Venezuele u SAD-u, naglo pojačavši gospodarski i diplomatski pritisak za svrgavanje socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura. Trumpova izvršna odluka puno je oštrija od sankcija nametnutih venezuealanskoj državnoj naftnoj komapniji PDVSA i financijskom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i od mjera protiv nekoliko desetaka venezuealnskih dužnosnika.

Dosad najoštriji Trumpov potez protiv Madura ne samo da zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s vladom Venezuele, nego se čini da otvara mogućnost nametanja sankcija stranim tvrtkama ili pojedincima s kojima surađuju. Ruske i kineske kompanije su među onima koje još uvijek značajno posluju s tom južnoameričkoj članicom OPEC-a. “Sva imovina i udjeli u imovini vlade Venezuele u SAD-u blokirani su i neće se moći prebaciti, platiti, izvoziti, povući ili bilo kako prodati”, navodi se u izvršnoj odluci koju je objavila Bijela kuća.

Odluka iznenadila i saveznike

Opseg odluke iznenadio je i pojedine saveznike Trumpove administracije. “Ovo je vrlo snažna odluka”, rekla je Ana Quintana, viša politička analitičarka iz konzervativne istraživačke organizacije u Washingtonu, Heritage Foundation. Ministarstvo informiranja Venezuele nije još komentiralo Trumpov potez.

SAD i većina zapadnih zemalja pozvale su Madura da podnese ostavku i prizna vođu opozicije Juana Guaidoa kao legitimnog predsjednika Venezuele. Guaido, kojeg Maduro optužuje da je uz pomoć SAD-a orkestrirao pokušaj državnog udara, ranije je ove godine imenovao odbor tvrtke Citgo Petroleum, najvažnije strane imovine Venezuele.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2137 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program