Trump se ponovno malo osramotio; tvrdi da nije nikad čuo za uragan 5. kategorije, a samo za njegovog mandata ih je bilo četiri

Očekuje se da će Dorian stići do SAD-a tijekom utorka

ZADNJA IZMJENA: ruj 2, 2019
Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je rekao kako nije siguran je li ikada čuo za uragan pete kategorije, unatoč činjenici da su za njegovog mandata zabilježena četiri takva uragana, uključujući sadašnji uragan Dorian. “Nemamo pojma što dolazi do nas. Samo znamo da je vjerojatno najveći. Ja sam, nisam ni sam siguran jesam li ikada čuo za kategoriju pet. Znam da postoje. I vidio sam par njih u kategoriji četiri, ali ni njih ne vidite toliko često”, rekao je Trump na brifingu u Washingtonu.

“Uragan kategorije pet je nešto što, ja ne znam jesam li ikada čuo za taj naziv osim što znam da postoji. To je ono najjače, i to je ono što nažalost nama slijedi”, nadodao je referirajući se na uragan Dorian. Trumpu to nije prvi puta da daje takve izjave. U danima između udara uragana Irme i Marie, Trump je rekao da “nije imao pojma” da oni uopće postoje, a par dana nakon udara izjavio je da ljudi u Puerto Ricu “nisu nikad vidjeli nešto takvo”.

Dorian je najsnažniji ove godine

Predsjednikovi komentari došli su uoči dolaska Doriana, opasnog uragana pete kategorije koji je već opustošio Bahame. Dorian je samo najnoviji od četiri takva uragana koji su prijetili Americi otkad je Trump preuzeo Bijelu kuću. Dorian je također najsnažniji uragan ove godine, a pretpostavlja se da će se zadržati oko Bahama većinu ponedjeljka, dok bi do Floride trebao stići oko utorka.

U rujnu 2017., samo osam mjeseci nakon što je Trump postao predsjednik, uragan Irma udario je američko tlo i prouzrokovao probleme u barem devet saveznih država. Irma je bila najsnažniji uragan ikada zabilježen van Meksičkog zaljeva i Karipskog mora. Istog mjeseca, uragan Maria devastirao je Puerto Rico, koji se još uvijek oporavlja od posljedica.

Posljednjeg listopada, uragan Michael koji je prvotno bio četvrte kategorije, kada je došao do Floride naglo je postao uragan pete kategorije, te time treći uragan pete kategorije koji je došao do SAD-a za vrijeme Trumpove vladavine. Trump je obećao slati saveznu pomoć državnim i lokalnim službama koje se bore s Dorianom.

Ivan Luzar
Telegram autor
1783 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program