Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Trump prekinuo financiranje Svjetske zdravstvene organizacije

Prekida financiranje 'dok se provodi studija koja će ispitati ulogu WHO-a u pogrešnom upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa'

WASHINGTON, DC - MARCH 11: US President Donald Trump addresses the nation from the Oval Office about the widening Coronavirus crisis on March 11, 2020 in Washington, DC. President Trump said the US will suspend all travel from Europe - except the UK - for the next 30 days. Since December 2019, Coronavirus (COVID-19) has infected more than 109,000 people and killed more than 3,800 people in 105 countries.   Doug Mills-Pool/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio kako će SAD privremeno prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njezinog “lošeg upravljanja” epidemijom koronavirusa. Istaknuo je i kako je blizu dovršetka plana za zaustavljanje koronavirusa i ponovno otvaranje izmučenog američkog gospodarstva u nekim dijelovima zemlje koji bi vjerojatno trebali biti spremni prije 1. svibnja.

Trump je prije sedam dana zaprijetio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a sada je otišao i korak dalje. “Danas sam naredio obustavu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije dok se provodi studija koja će ispitati ulogu WHO-a u pogrešnom upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa”, rekao je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

‘Da je WHO obavio svoj posao…’

Američki predsjednik je kazao kako WHO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati. “Da je WHO obavio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njezinom izvoru s vrlo malo preminulih,” dodao je.

Već danima Trumpova administracija oštro kritizira stav ženevske agencije UN-a, posebno stajališta koja Washington smatra previše povoljnim za Peking. Washington se posebno žali što su američke mjere zaštite u krizi, poput postupnog zatvaranja granica, naišle na snažni otpor WHO-a, koji je “nastavio pozdravljati kineske čelnike zbog njihove spremnosti na dijeljenje informacija”.

‘Moramo se potruditi da potaknemo radikalnu promjenu’

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo rekao je u utorak da Sjedinjene Države žele “radikalno promijeniti” način rada organizacije. “U prošlosti je WHO napravio dobar posao. Nažalost, ovaj put nije dao sve od sebe i moramo se potruditi da potaknemo radikalnu promjenu”, rekao je. Govoreći o ponovnom pokretanju američkog gospodarstva, Trump je kazao kako je blizu dovršetka plana o pokretanju gospodarskih aktivnosti, dodavši kako bi neke savezne države mogle biti spremne i prije 1. svibnja na temelju niske stope zaraze.

Trump želi pokrenuti ekonomiju što je prije moguće, nakon što je uslijed zaraze koronavirusom umrlo 22.000 Amerikanaca, a nekoliko milijuna je ostalo bez posla. Poručio je kako će “ovlastiti” guvernere, unatoč sumnjama nekih stručnjaka da predsjednik ima takve ovlasti, provoditi planove u svojim državama u odgovarajuće vrijeme. Rekao je da će razgovarati sa svih 50 guvernera o planu, vjerojatno u četvrtak video konferencijom.

Otvaranje dijela gospodarstva do kraja travnja?

Trumpova radna skupina za koronavirus preporučila je ljudima širom zemlje da se pridržavaju strogih smjernica socijalne distancije do kraja travnja. Otvaranje nekih država prije toga bilo bi u suprotnosti sa smjernicama u njihovom trenutnom obliku. “Mislimo da će se neki guverneri naći u stvarno dobroj situaciji da otvore gospodarske aktivnosti prije kraja travnja,” rekao je Trump. “Drugi će trebati duže razdoblje.”

Trump je u početku rekao da se nada ponovnom otvaranju gospodarstva do sredine travnja, ali sve veći broj zaraza prisilili su ga da produži savezne smjernice do kraja travnja. Neki medicinski stručnjaci postavljaju pitanje hoće li zemlja biti spremna do tada.

Više od 611.000 oboljelih i 25.924 preminulih.

Trump je rekao da neće pritiskati savezne države na ponovno gospodarsko otvaranje, te je poručio da će svaka država imati svoj pojedinačni datum za pokretanje procesa. “Ako nismo zadovoljni nekom državom, dat ćemo im do znanja da smo nezadovoljni”, rekao je Trump, dodavši da će poduzeti mjere ako se zdravstveni podaci promijene.

Rekao je da bi države trebale koristiti bilo koji režim testiranja kako bi testiranja postala brojnija, predloživši i testiranje koronavirusa na državnim granicama, ali nije ponudio detalje o tome kako će to funkcionirati. Trump se bori protiv optužbi da je sporo odgovorio na pandemiju, a podrška javnosti koju je imao u vođenju krize je pala. Sjedinjene Države imaju najveći broj zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa. Prema najnovijim podacima SAD ima više od 611.000 oboljelih i 25.924 preminulih.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više