Politika & Kriminal

Počelo glasanje o opozivu; Trump pozvao pristaše da ne divljaju i ne kreću u nove nasilne prosvjede

U Zastupničkom domu traje rasprava o opozivu američkog predsjednika

Zastupnički dom američkog Kongresa nekoliko je sati raspravljalo o Trumpovu opozivu, tjedan dana nakon nasilnih sukoba na Kapitolu 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi. Nešto iza 22 sata po hrvatskom vremenu počelo je glasanje o opozivu. Očekuje se da će za opoziv glasati i najmanje šestero republikanaca; zastupnik iz Washingtona Dan Newhouse, John Katko iz New Yorka, Jamie Herrera Beutler iz Washingtona, Adam Kinzinger iz Illinoisa, Fred Upton iz Michigana i Liz Cheney iz Wyominga.

Zbog potencijalnih prijetnji nasilnim prosvjedima uoči Bidenove inauguracije, u Washingtonu su razmještene tisuće pripadnika Nacionalne garde i drugih sigurnosnih službi.

Trump pozvao pristaše da ne divljaju

U američkim medijima danima se spekulira o mogućim novim napadima i neredima uoči glasanja o opozivu ili inauguracije Joe Bidena. O svemu se maloprije službeno oglasio Trump, koji je pozvao svoje pristaše na mir.

“S obzirom na najave o novim prosvjedima, molim vas da ne bude nasilja, kršenja zakona ili bilo kakvog vandalizma. To nije ono što ja podržavam, niti što Amerika podržava. Pozivam sve Amerikance da pomognu smiriti tenzije i budu mirni”, poručio je Trump.

Pelosi pozvala na opoziv Trumpa

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je u srijedu zastupnike da opozovu predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

“Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo”, izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o ‘impeachmentu’ republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi “rat protiv demokracije” i da je na zgradu Kongresa nahuškao “pobunjenike” i “unutanje teroriste”.

Trumpa optužuju za poticanje na pobunu

Samo tjedan dana do kraja Trumpova četverogodišnjeg mandata, članovi gornjeg doma Senata mogli bi opozvati predsjednika prije nego što napusti Bijelu kuću i novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja.

Kongresnici bi o opozivu trebali glasati kasnije u srijedu, tjedan dana nakon što su Trumpovi pristaše upali u Kongres na što ih je nekoliko sati ranije nahuškao republikanski predsjednik.

Oko 17 sati i 30 minuta Zastupnički dom je počeo raspravu o dokumentu koji Trumpa formalno optužuje za poticanje na pobunu.

Još se ne zna kako će postupiti Senat

Izvori kažu da paralelno traju konzultacije senatora i da još nije donesena odluka o tome kako će postupiti gornji dom Kongresa.

Bude li Zastupnički dom glasanjem potvrdio optužbe, Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojega je pokrenut postupak opoziva, bio bi prvi kojemu se to dogodilo dvaput. Neki republikanci su pozvali kolege u Zastupničkom domu da to ne čine u interesu nacionalnog pomirenja.

Za opoziv bi moralo glasati 17 republikanaca

Republikanski kongresnik Jim Jordan, blizak Trumpu, optužio je demokrate da forsiraju opoziv koji je zapravo počeo odmah nakon Trumpove inauguracije 2016. “Zašto? Zbog politike i zbog toga što žele izbrisati predsjednika”, rekao je Jordan za govornicom. Izvori kažu da je Senat za petak sazvao formalnu sjednicu o postupku opoziva.

Ako Trumpa opozove Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu