Trump je sada malo napao i američku obavještajnu službu, i to je prilično razljutilo demokrate

Prebacivanje sastanka na utorak je posprdno nazvao hrabrim činom

ZADNJA IZMJENA: sij. 4, 2017
Foto: AFP

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je ismijavao rad američke obavještajne agencije koja istražuje rusku umiješanost u hakiranje američkih izbora. To je bio njegov posljednji napad na državno tijelo kojim bi kao američki predsjednik trebao upravljati.

Odgodu objave rezultata za petak ironično je nazvao hrabrim činom. Prema službenim informacijama američki obavještajci dogovorili su sastanak za utorak, ali su ga prebacili za petak jer nisu prikupili sve relevantne informacije.

 

Međutim, njihov direktor James Clapper za CNN je izjavio kako sastanak, koji se trebao održati u utorak u New Yorku nikada nije zakazan, a predsjednik Barack Obama također još uvijek nije primio izvješće o ruskom hakiranju. Trump je od obavještajne službe u utorak primio povjerljive dokumente, koje prima svaki dan, ali u njima nije bilo bitnog sadržaja o ruskom hakiranju izbora.

Kritike demokratskih zastupnika

Demokratski zastupnici kritizirali su Trumpove komentare na račun američkih obavještajnih službi. “Ako se netko zamjeri obavještajnoj zajednici, oni od nedjelje mogu pronaći šest načina da mu uzvrate udarac. To je za iskusnog poslovnog čovjeka bio prilično glup potez”, izjavio je opozicijski čelnik u Senatu Chuck Schumer.

Senator Mark Warner je također zabrinut zbog Trumpove sumnje u rad obavještajne zajednice. “Bio bih sretniji da sam svjedočio kako novoizabrani predsjednik više poštuje naše obavještajce”, objavio je na Twitteru senator Warner.

Najavio pressicu za novinare

Donald Trump na Twitteru je najavio da će prvu konferenciju za novinare kao novoizabrani predsjednik SAD-a održati 11. siječnja u New Yorku. Prva pressica, koja se trebala održati 15. prosinca, već je odgođena. Otkad je izabran za predsjednika na izborima 8. studenoga dao je samo nekoliko rijetkih intervjua ali nije održao nijednu konferenciju za novinare. Za svoje poruke najčešće koristi Twitter ili priopćenja.

Važno pitanje na ovoj pressici vjerojatno će biti i optužbe američkih obavještajnih službi po kojima je Rusija bila umiješana u američke predsjedničke izbore. Te optužbe za hakiranje dovele su to toga da je predsjednik na odlasku Barack Obama uveo sankcije Moskvi.