Trump zaprijetio Iranu novim sankcijama: ‘Dok sam ja predsjednik, oni neće imati nuklearno oružje’

ZADNJA IZMJENA: sij 8, 2020

Američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti prvi put nakon iranskog napada na iračke baze u kojima su smješteni američki vojnici. Na presici koja je počela s pola sata zakašnjenja, Trump je rekao kako, dok je on američki predsjednik, Iran neće imati nuklearno oružje.

Kaže kako je američka vojska “spremna na sve”, ali da se zasad čini da “Iran miruje”. “Djeluje kao da Iran miruje, što je dobra stvar za sve uključene strane i dobra stvar za cijeli svijet”.

Sulejmanija naziva ‘najvećim teoristom’

Rekao je kako u jučerašnjem napadu nije stradao nijedan američki vojnik. “Prošli tjedan zaustavili smo najvećeg svjetskog teroristu, Kasima Sulejmanija.” “Trenirao je terorističke vojske, uključujući Hezbolah i napadao je civile. Pokrenuo je krvave ratove u cijeloj regiji. Ranio je i ubio tisuće američkih vojnika”, rekao je Trump.

“Sulejmani je stajao i iza nedavnih napada na Amerikance u Iraku, u kojima je stradala jedna osoba. Planirao je i nove napade na američke mete, ali smo ga spriječili. Trebao je biti likvidiran odavno”, rekao je američki predsjednik.

Najavio je da će SAD uvesti nove, snažne ekonomske sankcije Iranu. “Nećemo ih ukloniti dok god Iran ne promijeni svoje ponašanje. Dali smo im milijarde dolara pomoći, a umjesto da nam kažu hvala, oni su vikali ‘smrt Americi’ i stvorili pakao u Jemenu, Iraku i Siriji. Iranski režim je i unutar svoje države pobio oko 1500 prosvjednika, a sada taj isti režim nastoji razviti nove projektile.”

Nije dopustio novinarska pitanja

Trump kaže kako je Amerika, otkad je on došao na vlast, postigla “energetsku neovisnost”. “Mi smo najveći proizvođač nafte i prirodnog plina u svijetu. Neovisni smo i ne treba nam nafta s Bliskog istoka.”

Trump je u govoru u Bijeloj kući najavio da će pozvati NATO “da se više uključi u proces na Bliskom istoku”. Nakon što je završio svoje kratko obraćanje, američki predsjednik nije dopustio novinarska pitanja. Samo se okrenuo i otišao.

Iran tvrdi da su ubili 80 vojnika, SAD to demantira

Iranske vlasti ranije su napad nazvale odmazdom za atentat na iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija, ubijenog u američkom napadu bespilotnom letjelicom. Raketirane su dvije baze Ain al Assad na zapadu Iraka te Erbila na sjeveru zemlje.

Američka vojska i iračke vlasti tvrde da u napadu nije bilo žrtava, dok su iranski mediji danas objavili da je ubijeno 80 “američkih terorista” i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema.

Iranski predsjednik opet zaprijetio Americi

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je ranije u srijedu da bi SAD trebao razmisliti dva puta prije nego što uzvrati zbog iranskog napada na američke vojne baze u Iraku koji je osveta za američko ubojstvo glavnog zapovjednika postrojba Kuds Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.

“Ako Amerikanci planiraju dodatne napade i zločine protiv Irana, uzvratit ćemo još jačim napadima”, rekao je Hasan Rohani. “Zahvaljujem Revolucionarnoj gardi zbog odlučnog odgovora na ubojstvo generala Kasima Sulejmanija”, rekao je.

Ubojstvo Sulejmanija nazvao je “američkim ratnim zločinom” koji je “jedino prouzročio da iranski narod pokaže više solidarnosti nego ikada”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program