Trump, sve je jasnije, igra opasnu igru s Teheranom. Može li situacija eskalirati u otvoreni rat na Bliskom istoku?

Vrhovni zapovjednik Iranske revolucionarne garde otvoreno prijeti ratom

ZADNJA IZMJENA: ruj 21, 2019
Foto: AFP

“Iran je spreman uništiti bilo koju državu koja napadne njihov teritorij”. Vođa iranske revolucionarne garde Hossein Salami tim je riječima upozorio SAD i saveznike da bi “trebali biti oprezni i ne raditi greške”. Izjava je došla samo par sati nakon što je Amerika, odnosno predsjednik Donald Trump, najavio da će slati svoju vojsku u Saudijsku Arabiju, no samo u obrambene svrhe. Inače, Amerika i Saudijska Arabija su za napad na naftna postrojenja prošloga vikenda optužili Iran.

Iran je opovrgnuo svoju umiješanost, a odgovornost za napad preuzeli su pobunjeni Hutiji, koji se nalaze u Jemenu. Tenzije između Amerike i Irana eskalirale su kada se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma i ponovno Iranu uveo sankcije, piše BBC.

Amerika ih smatra teroristima

“Naša spremnost za napad je definitivna. Nećemo nikada dopustiti da rat uđe u naše područje. Napast ćemo bilo kojeg agresora. Nastavit ćemo tako dok ne uništimo sve agresore koji nas žele napasti”, rekao je vrhovni zapovjednik iranske Revolucionarne garde Salami. Nadodao je da će napasti bilo koga tko prijeđe njihove granice. Iranska revolucionarna garda je elitna postrojba unutar iranske vojske, no Amerika ih smatra terorističkom organizacijom.

Mark Esper, ministar obrane SAD-a, danas je izjavio kako je odluka o slanju vojske u Saudijsku Arabiju isključivo obrambene prirode. Nadodao je da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili vojnu pomoć, no da još uvijek nije definirano koliko će vojske SAD poslati. Američka vojska će nadopuniti zračnu i raketnu obranu, te ubrzati procese dostave nove vojne opreme za obje zemlje.

Obje strane se nadaju da će druga odustati

Iranski službenici iz vlade i vojske posljednjih su dana izdali nekoliko oštrih upozorenja u vezi potencijalnih napada. Amerika je zauzela umjereniji stav, no ipak se nastavila ponašati u skladu s Trumpovom najavom maksimalnog pritiska na Iran. Nove sankcije odnosile su se na iransku nacionalnu banku i na mobilizaciju američkih trupa u Perzijskom zaljevu. Obje strane se sada nadaju da će se ona druga strana zbog sve većih vojnih prijetnji jednostavno povući.

Inače, u napadima prošloga vikenda stradalo je naftno postrojenje i naftno polje u Saudijskoj Arabiji, zbog čega je proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji pala za 50 posto, a svjetska za više od pet posto. Odgovornost su ubrzo preuzeli pobunjeni Hutiji iz Jemena, no nakon nekoliko istraga, navodno je ustanovljeno da oni nisu mogli napasti, budući da se ne nalaze u smjeru iz kojeg je došao napad, te da postoje sumnje u njihovu sposobnost izvršavanja takvog napada.

Ivan Luzar
Telegram autor
1798 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program