Donald Trump završio je sa svojom pressicom; komentirao je Ruse, svoj biznis, sukob interesa i još par stvari

Izabrani američki predsjednik rekao je da su ih hakirali Rusi

ZADNJA IZMJENA: sij. 11, 2017

U 11 sati po njujorškom vremenu, odnosno u 17 sati po hrvatskom, Donald Trump najavio je press konferenciju. Na njoj je izabrani američki predsjednik devet dana prije predviđene inauguracije komentirao nekoliko najaktualnijih tema.

Između ostalog, pričao je o budućnosti svoje kompanije, sukobu interesa, budućnosti američke imigracijske i zdravstvene politike te je prvi put rekao kako vjeruje da Rusi stoje iza hakiranja.

Odbacio navode o ucjeni Rusa

Progovorio je i o jučer objavljenim podacima o njegovom privatnom životu kojeg su navodno prikupile ruske obavještajne službe u svrhu budućih ucjena te ih nazvao smećem i glupostima.

Prije Trumpa na pozornicu u Trump Toweru izašli su budući tajnik Bijele kuće Sean Spicer te Mike Pence.

18:17 Trump je završio s pressicom, na kraju je rekao: “Ne bi to trebao raditi, on neće to raditi. Rusija će puno više poštivati našu zemlju kad je ja budem vodio, za razliku od prije kad su je vodili drugi…. moramo nešto smisliti… nije samo stvar Rusije… 22 milijuna računa je hakirano u ovoj zemlji od strane Kine. I to je zato jer nemamo nikakvu obranu. Trump kaže da “Kina iskorištava SAD ekonomski”. “Sve zemlje će nas puno više poštivati.”

Trump je zaključio: “Svi ovi papiri su samo dio puno, puno kompanija koje predajem svojim sinovima. I nadam se da nakon osam godina, kad se vratim, da će napraviti dobar posao, inače ću se vratiti i reći – otpušteni ste”.


18:14 Upitan je zašto je toliko dugo izbjegavao i umanjivao važnost izvješća obavještajne zajednice koja su tvrdila da Rusi stoje iza hakiranja. “Jako je tužno da informacije dolaze iz obavještajne zajednice. Imam puno sastanaka s njima i o njima se stalno piše. Ne želim to”, rekao je.

“U roku od 90 dana ćemo objaviti izvještaj o obrani protiv hakiranja, kako da spriječimo ovaj fenomen.


18:10 Opet se pojavila tema jučerašnje objave na Buzzfeedu. “To je nešto što bi nacistička Njemačka napravila, da su se obajvile lažne informacije koje nisu smjele. Buzzfeed je smeće i snosit će posljedice, kao i CNN koji je to napuhao’, rekao je Trump.


18:04 Upitan je i za zid na granici s Meksikom. “Zid ćemo izgraditi, mogao bih čekati godinu i pol koliko će trajati pregovori s Meksikom, ali ne želim čekati. Pence čeka odobrenja agencija i službi. Meksiko će nam nadoknaditi novac za zid. Plaćanjem, porezom, svejedno. Ne krivim ih što su nas iskorištavali, da su bar naši političari bili tako pametni, ali nismo to smjeli dozvoliti”, rekao je.


17:57 Upitan je za zdravstveni sustav. “Bit ćete vrlo ponosni kad predstavimo plan za zdravstvo. Obamacare je totalna katastrofa. Taj program implodira. Povući ćemo ga i zamijeniti. Mogli bismo sjediti i promatrati i kritizirati i došli bi nam plačući – molim vas nešto napravite s Obamacareom”


17:53 Upitan je o brojnim kritikama o sukobu interesa i nekih njegovih ljudi. Trump kaže da je Tillerson “briljantan”. Kaže da je Sessions “bio briljantan”. Kaže da je bio “odličan državni tužilac u Alabami”. “Mislim da imamo jedan od najboljih kabineta ikad složenih, a to smo čuli od jako puno ljudi”, kaže.


17:43 Trumpova odvjetnica Sheri Dillon stala je za govornicu kako bi detaljno objasnila kakve točno Trump ima planove za svoj biznis, budući da ga se redovito proziva za potencijalni sukob interesa, jednom kada uđe u Bijeku kuću. Rekla je kako će Trump podnijeti ostavku na sve pozicije u svom koncernu The Trump Organization. Njegova kći Ivanka također neće više imati veze s očevom tvrtkom. Komentirala je navode da bi trebao prodati cijelu tvrtku. “Ne može se od njega tražiti da uništi carstvo koje je stvorio”, rekla je i dodala kako to ne bi bilo ni moguće jer bi Trump imao pravo na određene tantijeme što bi se smatralo sukobom interesa.

Dillon je podjelu između Trumpa i The Trump Organizationa nazvala “zidom”. Upravljanje tvrtkom će, kaže, preuzeti njegovi sinovi Don i Eric. “Trump neće razgovarati sa svojim sinovima o novim poslovima sklopljenim u Americi. Trump će za nove poslove doznati isključivo ako o njima bude čitao u novinama ili vidio vijest na televiziji”, kaže Dillon te dodaje: “Niti jedan novi strani posao neće biti sklopljen dok je Trump predsjednik”


17:40 Novinari su ga direktno pitali je li moguće da Rusi imaju ikakve kompromitirajuće informacije o njemu. “Nemam ništa s Rusijom, nemam nikakve poslove u Rusiji, nemam nikakve planirane poslove u Rusiji.”


17:35 “Da su imali nešto, oni bi to i objavili”, kaže Trump. “Osim ako… nisu pokušavali izabrati Trumpa za predsjednika?”. Trump kaže da je hakiranje loše, “ali pogledajte samo sve te stvari koje smo naučili… da je Hillary Clinton dobila pitanja prije debate, ali to nije prijavila? Možete li zamisliti da Donald Trump dobije pitanja koja će mu biti postavljena na debati? To je jako strašna stvar.”

17:33 Netko je pitao Trumpa prohvaća li činjenicu da mu je Putin pomogao na izborima.

“Ako se Putinu sviđa Trump, ja to shvaćam plusom, a ne minusom, jer imamo užasne odnose s Rusijom. Ako se Putinu sviđa Trump, pogodite što ljudi, to je dobra stvar, a ne loša. Vjerujete li zaista da bi Hillary bila oštrija prema Putinu, nego ja? Vjeruje li to itko zaista?”


17:30 “Hakiranja je bilo puno, a demokrati su si sami krivi jer se nisu zaštitili kako su smo se mi zaštitili. ” Upitan je li dobio sažetak spornog izvještaja te misli li da je Vladimir Putin naredio hakiranje američkih izbora, rekao je: “Sramota je da su informacije procurile. Sve su to laži, to se nije dogodilo. Objavili su to naši suparnici. To su bolesnici, oni su složili to sranje. To je sramota. Mislim da su nas Rusi hakirali, ali hakirali su nas i drugi, druge zemlje. Imamo 22 milijuna imena, među njima je i Kina. Mnogi nas hakiranju. Okupili smo tim najvećih stručnjaka koji će sve to spriječiti”


17:26 Bit ću najveći tvorac poslova kojeg je Bog ikad stvorio’, rekao je Trump.


17:23 Trump je najavio i neke velike vijesti u narednih nekoliko tjedana, prvenstveno na temu auto industrije, kao i farmaceutske industrije. Osvrnuo se i na pitanje nabave vojnih zrakoplova o kojima se mnogo pisalo posljednjih mjeseci te i dalje tvrdi kako se radi o prevelikom trošku.


17:20 ‘Moram reći da želim zahvaliti medijima ovdje jer su zanemarili ono što je jučer pušteno u javnost, takve stvari nikada nisu trebali btii napisane i puštene, želim zahvaliti medijima, neki me nisu voljeli, ali nisu pustili lažne vijesti’, rekao je Trump po izlasku za govornicu.