Trumpov državni tajnik krenuo je u srednjoeuropsku turneju. Sutra je u Sloveniji, zaobišao je Hrvatsku

Pompeo je najavio da će posjetiti Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju

ZADNJA IZMJENA: kol 12, 2020
Foto: AFP

U okviru svoje petodnevne srednjoeuropske turneje američki državni tajnik Mike Pompeo, uz Češku, Poljsku i Austriju, u četvrtak će posjetiti, na iznenađenje mnogih, i Sloveniju. No odabiru Ljubljane ne treba se čuditi: Slovenija je, naime, spremno ispunila američki uvjet da se odrekne mogućnosti kupnje 5G mreže od kineskog telekomunikacijskog diva Huawei. Dokument o tomu potpisat će u Ljubljani Mike Pompeo i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.

Osim toga slovenski premijer Janez Janša, kao radikalni desničar i nacionalist, ne krije svoju sklonost spram američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pa će to, kao i činjenica da će Slovenija pomoći SAD-u u izbacivanju kineskih tvrtki iz Europe te tako postati primjer drugim članicama EU, biti dovoljno da se Mike Pompeo na nekoliko sati zaustavi u Ljubljani.

Što Janša očekuje od Pompea?

Umjesto ministra Logara, kako to određuje protokol, pravi domaćin Pompeu bit će slovenski premijer Janez Janša. Za uzvrat Janša očekuje možda čak dvije nagrade.

Prvo, zamolit će Pompea da se dio američkih vojnika, koje predsjednik Trump za kaznu povlači iz Njemačke te namjerava razmjestiti po članicama NATO pakta koje graniče s Rusijom, preseli u Sloveniju. Premda Slovenija nije ugrožena od Rusije, kao ni od bilo koje druge države, Janša bi dolazak američkih vojnika predstavio kao svoju veliku političku pobjedu.

Istodobno Janša će s Pompeom razmotriti mogućnost gradnje drugog bloka atomske centrale u Krškom. To će biti tek preliminarni razgovor, jer za proširenje centrale treba privola hrvatske vlade budući da je ona suvlasnik centrale u Krškom. No u Sloveniji se duže vrijeme razmišlja o toj mogućnosti.

Cilj Pompeovog putovanja

Pompeo je najavio da će posjetiti Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju kako bi upozorio “velike prijatelje Amerike” na opasnost od rastućeg utjecaja Kine i Rusije, na potrebu odbacivanja kineske tehnologije i jačanja cyber sigurnosti te, jednako važno, da sve četiri zemlje ostvare energetsku nezavisnost od Moskve. A to će učiniti tako da prestanu kupovati ruski plin i naftu te da se počnu snabdijevati američkim viškovima plina i nafte.

Iako je Huawei svjetski lider u mreži 5G, njegova tehnologija nije samo najbolja, već je i najjeftinija, Washington prisiljava svijet da je se odreknu pod izlikom da su to “ulazna vrata kineske špijunaže i sabotaže.” No u Kini uvjeravaju da je pravi razlog što Washington želi eliminirati tehnološku i energetsku konkurenciju na svjetskom tržištu te otvoriti vrata američkim kompanijama.

Stoga je Pompeo krenuo na put kako bi prisilio te četiri države da se suprotstave ambicijama Rusije i Kine koje se, tvrdi Washington, žele nametnuti Europi u energetskom, infrastrukturnom i telekomunikacijskom sektoru.

Berlin zaobilazi u širokom luku

Njemački mediji pišu kako je Pompeo u širokom luku zaobišao njihovu zemlju jer Berlin ne želi pokleknuti pred ultimatom Washingtona da zaustavi gradnju plinovoda Sjeverni tok 2. Ne slučajno, dakako, nekoliko dana prije nego li je Pompeo krenuo na turneju, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas susreo se u Moskvi s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

Zajedno su osudili odluku Bijele kuće da se uvedu sankcije za tvrtke i pojedince koji sudjeluju u realizaciji projekta Sjeverni tok 2, cjevovoda koji će dovesti ruski plin do Njemačke. Heiko Maas uputio je tom prilikom više nego jasnu poruku Washingtonu: “Nijedna država nema pravo diktirati energetsku politiku Europskoj uniji. I to joj neće ni uspjeti.” A potom je dodao: “Sankcije između partnera definitivno su pogrešan put.”

To je, tvrde njemački mediji, Maas ponovio u telefonskom razgovoru s Pompeom. Unatoč tome Njemačka će, kao što su to već učinile Velika Britanija i Francuska, ipak popustiti pred pritiskom Bijele kuće kad je u pitanju tehnologija koju proizvodi kineski tehnološki div Huawei.

Problematičan Pelješki most

Nema sumnja da je Washington odlučio na sve moguće načine onemogućiti ekonomsku suradnju i trgovinu članica EU s Kinom i Rusijom. Sve s jednim ciljem: otvoriti prostor za američke kompanije. Pri tome će s jednakom žestinom prijetiti tehnološkom i energetskom sektoru. Uostalom i Hrvatska je bila prisiljena prihvatiti ideju Washingtona da se na Krku sagradi LNG terminal preko kojeg bi se u Europu dopremao američki plin dobiven iz škriljavca.

Premda je Zagreb spremno pristao na te zahtjeve, to ipak nije bilo dovoljno da Pompeo svrati i u Hrvatsku. Bijela kuća, nema sumnje, neće tek tako prijeći preko činjenice da kineska kompanija China Road and Bridge Corporation gradi Pelješki most.

Na udaru Washingtona i Beograd

Ovih dana na udaru Washingtona našao se čak i Beograd. U povodu najave da Srbija razmatra mogućnost kupnje kineskog protuzračnog raketnog sustava FK-3, američko veleposlanstvo u Beogradu odmah je poslalo upozorenje srpskoj vladi u kojem napominje da bi trebala biti svjesna “ kratkoročnih i dugoročnih rizika i cijene koju povlači poslovanje s kineskim kompanijama. “ Srbiji je također savjetovano da “radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom EU.”

SAD će, nema sumnje, svojom politikom nanijeti goleme štetu kineskom gospodarstvu, ali ga, dakako, ne može uništiti. Eventualno će usporiti njegov rast. Inače, najnoviji podaci Nacionalne uprave za statistiku Kine koji pokazuju da je u drugom tromjesečju, nakon negativnih pokazatelja u prva tri mjeseca ove godine, ostvaren rast BDP-a od 3,2 posto.

Kina se prva oporavlja nakon pandemije

Tim povodom “The Wall Street Journal” je objavio kako je Kina prva zemlja koja se počela ekonomski oporavljati nakon izbijanja pandemije koronavirusa. A televizijska mreža CNN zaključila je kako je obnova rasta kineskog gospodarstva dobra vijest za sve druge zemlje svijeta.

Magazin Fortune upravo je objavio listu “Global 500”, od 500 najuspješnijih kompanija na svijetu. Na njoj se nalazi čak 133 tvrtke iz Kine, uključujući hongkonške i tajvanske kompanije, kao i 121 tvrtku iz SAD-a.

Na prvom mjestu nalazi se američka trgovačka korporacija Walmart, na drugom mjestu je kineska državna naftna grupacija Sinopec, a na trećem China National Petroleum Corporation. Među prvih 50 kompanija, čak je 12 kineskih, a među njima su četiri kineske banke. Unatoč toga što ga Amerikanci proganjaju po cijelom svijetu, kineski tehnološki gigant Huawei, ove je godine zauzeo 49. mjesto na listi.

Mladen Pleše
Novinar
629 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program