Trumpov ministar otkrio da SAD planira premjestiti 12 tisuća vojnika iz Njemačke

Blizu 5000 pripadnika vojske bit će razmješteno po zemljama NATO-a

ZADNJA IZMJENA: srp 29, 2020
Foto: AFP

SAD planira premjestiti 11.900 vojnika iz Njemačke i njihov broj s 36 tisuća smanjiti na 24 tisuće, što je više nego što se prethodno najavljivalo, rekao je u srijedu američki ministar obrane Mark Esper.

Blizu 5000 pripadnika vojske bit će razmješteno po zemljama NATO-a, dok će ih se 6.400 vratiti u SAD, s time da će mnogi biti rotacijski razmješteni po Europi, rekao je Esper na konferenciji za medije.

Dodao je da će se ovo provesti na “način koji će ojačati NATO i bolje odvraćati Rusiju”, “pružiti sigurnost saveznicima” i “poboljšati američku stratešku fleksibilnost”.

Prepirke s Berlinom

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u lipnju planove djelomičnog povlačenja uslijed dugotrajne prepirke s Berlinom po pitanju troškova obrane. Demokrati su pružali otpor protiv ovog poteza, kao i visokopozicionirani članovi Trumpove Republikanske stranke.

Američka vojska najavila je u srijedu svoga stožera iz Stuttgarta u Njemačkoj u Belgiju.

Trump je prošli mjesec najavio planove smanjenja broja američkih vojnika u Njemačkoj na 25 tisuća, kritizirajući blisku američku saveznicu da nije izdvajala dovoljno za NATO-vu obranu te ju optuživši da je tržišno iskorištavala Ameriku.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program