Politika & Kriminal

Trumpov zet sreo se s bankarom koji ima veze s Putinom pa će sad i njega ispitati oko onog uplitanja Rusije u američke izbore

Jared Kushner bit će ispitan o vezama Trumpa i Rusije

White House Chief of Staff Denis McDonough (R) and Jared Kushner, an aid of Republican presidential nominee Donald Trump are seen at the White House November 10, 2016.  
US President Barack Obama met Republican President-elect Donald Trump on transition planning in the Oval Office.  / AFP PHOTO / JIM WATSON
FOTO: AFP

Zeta američkog predsjednika Donalda Trumpa, Jareda Kushnera, ispitat će odbor koji istražuje navodne povezanosti između Trumpova tima i Rusije. Iz Bijele kuće su priopćili kako će Kushner dobrovoljno razgovarati s Obavještajnim odborom Senata koji provjerava navodno uplitanje Rusije u prošlogodišnje predsjedničke izbore.

Kushner se našao na meti istražitelja zbog sastanka s jednim ruskim bankarom, a koji ima kontakte s ruskom vladom i na tu je poziciju postavljen od Vladimira Putina. Kushner se sa Sergeyom Gorkovim, čelnikom VneshEconomBank (VEB) našao u prosincu 2016. Taj sastanak je pokrenuo određena pitanja zato što je VEB pod američkim sankcijama zadnje tri godine, Kushner je od njih pokušavao dobiti financijska sredstva za svoj građevinski projekt na Manhattanu.

Iz Bijele kuće rekli da je bio u funkciji savjetnika

Iz Bijele kuće poručuju kako je Kushner bio u funkciji Trumpova savjetnika, a ne kao privatni biznismen, kada se sreo s Gorkovim. Iz VEB-a su pak u izjavi za CNN potvrdili sastanak s Kushnerom, no njegovu ulogu naveli su kao onu vodećeg u Kushner Companies, a ne kao predstavnika Donalda Trumpa.

Sastanak između Kushera i Gorkova ne krši američke sankcije i nije neobično da se poslovi koji su pod sankcijama, i ljudi koji zastupaju te poslove, nalaze s američkim službenicima, stav je nekih stručnjaka. “Ne vidim nikakav problem u tom sastanku. Zabrana se odnosi na poslovanje s tim bankama, a ne na to da ne možete razgovarati s njima”, izjavio je Paul Saunders, izvršni direktor Centra za nacionalne interese, think-tanka iz Washingtona.

Nastavite čitati