Trumpovi suradnici pokušavaju smiriti situaciju s Pekingom, a on za to vrijeme napada Kinu na Twitteru

Optužio ih je da namjerno devalviraju svoju valutu

ZADNJA IZMJENA: pro. 5, 2016
Foto: AFP

Samo dva dana nakon što je razbjesnio Peking razgovorom s predsjednicom Tajvana, novoizabrani američki predsjednik Donald Trump se noćas na Twitteru obrušio na Kinu.

U dva tweeta, koje je objavio u nedjelju kasno navečer po lokalnom vremenu, optužio ih je da namjerno devalviraju svoju valutu, ali i za namjerno vojno pozicioniranje na Južnom kineskom moru.

“Je li nas Kina pitala je li OK da devalviraju svoju valutu (što otežava natjecanje našim tvrtkama) ili da nameću visoke poreze za naše proizvode koji dolaze u njihovu zemlju (SAD njih ne oporezuje) ili to što grade ogroman vojni kompleks usred Južnog kineskog mora? Mislim da nije!”, napisao je Trump na Twitteru.

Trump i tijekom kampanje kritizirao Kinu

I tijekom izborne kampanje Trump je žestoko kritizirao kinesku trgovinsku politiku i optužio ju da manipulira svojom valutom kako bi stimulirala izvoze i nelojalno konkurirala američkim tvrtkama.

Suradnici Donalda Trumpa pokušali su u nedjelju umiriti Kinu nakon što ih je Trump razljutio razgovorom s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, čime se odmaknuo od stajališta američke diplomacije posljednjih 40 godina. Njegov budući potpredsjednik Mike Pence rekao je kako je taj telefonski poziv bio tek kurtorazni poziv čestitanja predsjedniku. Od subote Peking oštro podsjeća da za njih postoji jedna jedina Kina i da je Tajvan neotuđiv dio kineskog teritorija.

Stručnjaci i diplomati su razmatrali značanje tog prekida čvrste tradicije, kako bi odredili radi li se o odlučnoj promjeni politike prema Tajvanu i Kini ili pogrešnoj procjeni. Pence je pokušao minimalizirati doseg tog telefonskog razovora i naglasio da je tajvanska strana navela da želi čestitati Trumpu na pobjedi.

Ines Lukić
Telegram autor
86 članaka Više o autoru