Politika & Kriminal

Trumpu se baš i nije svidio sastanak Putina i Bidena: 'Bio je to dobar dan za Rusiju, mi nismo dobili ništa'

Kaže da je SAD dao Rusiji puno prostora, a zauzvrat nije dobio ništa

US President Donald Trump holds an umbrella as he speaks to the media under the rain prior to departing from the South Lawn of the White House in Washington, DC, September 17, 2020, as he travels to a campaign event in Wisconsin. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
FOTO: AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump nije podržao američko-ruski summit, nazivajući sastanak američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ženevi “dobrim danom za Rusiju”.

Bivši predsjednik koji je jednom kazao da Putinu vjeruje više nego američkim obavještajnim agencijama, izjavio je Fox Newsu da je Biden ruskom čelniku uručio poklon dajući mu glavnu ulogu na globalnoj sceni.

“Nismo ništa dobili. Dali smo Rusiji puno prostora, a nismo ništa dobili”, izjavio je Trump u srijedu. “Bio je to dobar dan za Rusiju”, dodao je Trump. “Ne vidim što smo time postigli”, dodao je.

S njim se slažu i republikanci

S Trumpom su se složili i njegovi republikanski saveznici koji smatraju da Putin na sastanku u ženevskoj vili La Grange koji je trajao manje od tri sata nije napravio neke veće ustupke. Trump se sastao s Putinom u Helsinkiju 2018. godine, a s njime je poslije održao zajedničku konferenciju na kojoj je branio Putina od optužbi za umiješanost u predsjedničke izbore 2016.

Osim toga, Trump se odmaknuo od dugogodišnje američke politike kada se tri puta sastao sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong Unom, a zauzvrat nije ništa dobio. Biden i Putin u srijedu su pokušali održati pozitivan ton razgovora, nazivajući ga konstruktivnim iako puno toga nije dogovoreno.

Predsjednici su se složili da trebaju nastaviti razgovore o kontroli nuklearnog oružja i povratku ambasadora u Washington i Moskvu te su obećali raditi na razmjeni zatvorenika.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu