Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tržište marihuane u Americi se stvarno brzo razvija. Toliko da ga uspoređuju s internetom 2000-ih

Analitičari ovaj bum uspoređuju s razvojem širokopojasnog interneta 2000-ih

FOTO: AFP

Tijekom prošle godine zabilježen je prihod od čak 6,7 milijardi dolara na sjevernoameričkom tržištu marihuane, stoji u novom izvješću istraživanja koje je provela Arcview, vodeća agencija za istraživanje tržišta marihuane. Radi se od prihodima koji su čak 30 posto veći nego što je to bio slučaj u 2015. godini, piše Business Insider.

Isto tako, nema ni naznaka da će doći do usporavanja rasta u sljedećem razdoblju. Prema projekcijama Arcviewa, prihodi od prodaje marihuane će i dalje rasti, i to po godišnjoj stopi od 25 posto do 2021. godine, kada se očekuje da će prihodi na sjevernoameričkom tržištu dosegnuti vrhunac od 20,2 milijardi prihoda.

Rast kao i u slučaju interneta

“Jedina kategorija u potrošačkoj industriji za koju sam vidio da je dosegla 5 milijardi dolara u godišnjim troškovima, i nakon toga rast od nekih 25 posto na godišnjoj razini u sljedećih 5 godina su kabelska televizija 1990-ih godina i širokopojasni internet u 2000.-im godinama”, navodi se u priopćenju Toma Adamsa, glavnog urednika Arcviewa.

Adams je povukao paralelu između procvata tržišta marihuane i vremena kada je dial-up internet postao širokopojasan. Broj Amerikanaca sa širokopojasnim pristupom internetu skočio je s 3 posto u 2000.-ima, do 70 posto u 2013. godini, prema istraživanju Pew Research centra. U slučaju buma na tržištu marihuane, veliki utjecaj je imala legalizacija koja je uklonila stigme na ovom području i time se rapidno povećao broj novih korisnika na tržištu.

Porast broja novih potrošača

U Coloradu, Washingtonu i Oregonu, gdje je rekreativno korištenje marihuane bilo legalno, prije 2016. potrošnja je bila do 62 posto između 2015. i rujna 2016. godine. Prošla, 2016. godina, bila je velika godina za legalizaciju marihuane. Sedam saveznih američkih država legaliziralo je marihuanu u nekom obliku i to istog dana kada su održani i predsjednički izbori.

Veliki dio Zapadne obale sada je prava legalna enklava za rekreativno korištenje marihuane, uključujući i Kaliforniju. Pojavili su se i neki alternativni načini korištenja marihuane, pa su i ljudi koji inače nisu skloni pušenju, počeli koristiti marihuanu.

Veliki broj država bi mogao legalizirati marihuanu

Troy Dayton, glavni izvršni direktor Arcviewa, smatra pak kako unatoč predviđanju ogromnog rasta prihoda od marihuane, on ipak neće biti toliko velik kao što je to bilo u slučaju razvoja interneta. Ali njihove stope rasta su usporedive. Adams i Dayton predviđaju da će veliki broj zemalja legalizirati marihuanu u sljedećih 10 do 15 godina.

“Dakle, kada pogledate svjetsko tržište, svijet nikada nije vidio nešto što će imati tako konzistentan rast u tako dugom vremenskom razdoblju, kao što je to slučaj u industriji marihuane”, smatra Dayton.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više