Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tu baš ništa ne ide: Pravni fakultet dužan je za porez 26 milijuna kuna, od ovrhe ga je spasio Ustavni sud

Nisu dobro zaračunavali poreze na profesorske honorare

Zagreb: Hrvatsko društvo za kaznene znanosti 30.12.2018, Zagreb - Hrvatsko drustvo za kaznene znanosti, Sveuciliste u Zagrebu. 
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ustavni sud zasad je spasio Pravni fakultet u Zagrebu od naplate 25,9 milijuna kuna poreznog duga, pišu u subotu Jutarnji i Večernji list. Šesteročlano vijeće kojim predsjeda Ingrid Antičević Marinović odgodilo je izvršenje poreznog rješenja od 21. studenoga 2018. do okončanja ustavnosudskog postupka.

Fakultet je, navodi Jutarnji, državi dužan gotovo 26 milijuna kuna za poreze i prireze na dohodak zato što je, kako tvrdi Porezna uprava, pogrešno obračunavao namet na autorske honorare kojima je godinama plaćao angažman svojih zaposlenika. Radi se o honorarima koji su isplaćivani od 2013. do. 2015. godine.

Prvo su podnijeli tužbu Upravnom sudu

Pravni fakultet prvo je podnio tužbu Upravnom sudu u Zagrebu zbog rješenja Porezne uprave, prema kojem fakultet konkretno mora platiti: 14,7 milijuna na ime pogrešno obračunatog poreza za autorske honorare iz 2013., 4,7 milijuna za honorare iz 2014. te 6,4 milijuna kuna za autorske honorare iz 2015. godine, piše Jutarnji.

No, u međuvremenu je podnio tužbu i na Ustavnom sudu koji je u petak odgodio rješenje Porezne kako bi sud mogao obaviti uvid u cijeli spis predmeta koji je u tijeku pred Upravnim sudom u Zagrebu te donijeti odluku o dopuštenosti ustavne tužbe. Naime, ustavna tužba se inače može podnijeti tek kad je iscrpljen dopušteni pravni put, a iznimno Ustavni sud može privremeno intervenirati, što je učinjeno u ovom slučaju.

‘Bio bi onemogućen rad fakulteta’

U tužbi se ističe kako je riječ o ustanovi s djelatnošću od javnog interesa, za koju bi izvršenjem poreznog rješenja nastupile teške i nepopravljive posljedice. Bio bi onemogućen rad fakulteta, izvođenje nastave, zaposlenici bi ostali bez plaće, a materijalni troškovi ne bi se mogli platiti. Fakultet ima i obveze prema 7504 studenta iz lanjske akademske godine, te 1170 planiranih u aktualnoj godini.

Ukupni prihodi fakulteta za 2019. su 46,5 milijuna kuna. Fakultet ima i međunarodne projekte vrijedne 300.000 eura, ugovor s Hrvatskom zakladom za znanost od 1,5 milijuna kuna te još niz stručnih projekata pa bi ostali i bez tih prihoda zbog neizvršenja obveza prema naručiteljima.

Zbog blokade računa ne bi se mogli prijavljivati na nove projekte. Još gore od financijske štete, nesaglediva je šteta narušavanje ugleda u domaćoj i međunarodnoj zajednici, donosi Večernji list.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više