Politika & Kriminal

Tuđmanovi sinovi opet su hit: jedan pokušava s politikom, drugi je natukao dugove i ne plaća alimentaciju

U danima kad je glavno pitanje za koga će glasati sinovi Franje Tuđmana, prisjetili smo se kako im izgledaju životopisi

Kampanja za predsjedničke izbore koju upravo gledamo jedna je od bizarnijih. Eskaliralo je posljednjih dana, uglavnom zbog obračuna HDZ-a i Miroslava Škore koji se prema svim anketama približio aktualnoj predsjednici.

Pa ona njemu poručuje da je on “malo morgen narodni kandidat”, njegov neformalni glavni PR-ovac Velimir Bujanec premijeru Plenkoviću prijeti porazom i prisilnim povlačenjem u Bruxelles, a jedno od temeljnih pitanja postalo je za koga će glasati sinovi pokojnog Franje Tuđmana. Nekako i iz čista mira.

Taj krak priče počeo je za vikend, kada se Stjepan Tuđman nedvosmisleno izjasnio za Miroslava Škoru, izjavom kako je on najkvalitetniji kandidat, pravo osvježenje na tmurnoj sceni i državotvorni Hrvat.

Jedan od rijetkih javnih istupa

Miroslav Tuđman kao mali, s tatom u Beogradu Fotografija iz knjige 'Moj život s Francekom' Ankice Tuđman

Koji dan kasnije oglasio se njegov stariji brat Miroslav, političar i HDZ-ov saborski zastupnik, koji je kazao kako Kolinda Grabar Kitarović jedina ima znanja i umijeća za predsjedničku funkciju. Komentirajući izjave svog brata rekao je kako “iskreno ne zna što on misli, no svatko ima pravo na slobodu mišljenja”. Kako se HDZ i Škoro konstantno prepucavaju tko je najveći baštinik prvog hrvatskog predsjednika (a i Milanović je blizu tome da se uključi), izjave braće Tuđman postale su jedna od glavnih tema ovoga tjedna, kada se obilježava i godišnjica smrti njihovog tate.

Dolazak na skup i davanje javne podrške Miroslavu Škori jedan je od rijetkih istupa Stjepana Tuđmana. Oduvijek je generalno prilično povučen, a mediji su o njemu izvještavali uglavnom samo u kontekstu kolosalnih poslovnih neuspjeha i sudskih procesa koje je prisiljen voditi.

Zbog poreznog duga od 192.625 kuna, država se krajem prošle godine upisala na njegov dio vile Tuđmanovih u Nazorovoj. U kratkoj izjavi koju je tada dao za 24 sata nije otkrio koliko mu Porezna točno uzima od mjesečne mirovine. Kazao je samo kako je dug nastao zbog PDV-a koji je natukao još dok je vodio Lady Šram u Mesničkoj. Taj restoran otvorio je 1997. godine, no poslovanje je uspio održavati samo tri godine. “Možda dobijem na lotu ili sportskim prognozama. Igram ih svaki tjedan. Morat ću to nekako riješiti”, kazao je u studenome 2018. za 24 sata.

Kako mu je krenulo devedesetih

Do devedesetih godina, koje su donijele afirmaciju članova dinastije Tuđman, Stjepan je radio kao komercijalist u Agrokoki. No brzo mu je krenulo. Još u vrijeme rata njegova je tvrtka počela poslovati s Ministarstvom obrane, a Studentskom je centru dobavljao voće i povrće. O tom poslovanju još 2001. Jutarnji list objavio je tekst, pozivajući se na financijske izvještaje, u kojem su konstatirali kako je Tuđmanova tvrtka postala dobavljač Studentskog centra bez natječaja.

“Tuđman je SC-u isporučivao pet vrsta voća i povrća, i to po cijenama i do 50 posto većim od tržišnih. Na primjer banane je SC-u dobavljao po cijeni od 7,37 kuna po kilogramu, dok je njihova tržišna cijena tada bila nešto manja od 5 kuna, a tako je bilo i s ostalim proizvodima”, stajalo je u tom starom tekstu nakon kojeg nije donesena nikakva sudska presuda.

Tabloidna priča s neplaćanjem alimentacije

Njegova najpoznatija tvrtka Domovina d.o.o., koja je radila i za MORH, zadnjih 700 kuna prihoda zabilježila je još 2007. godine, a u lipnju 2017. Trgovački sud izbrisao ju je iz registra. Izbrisane su i ostale tvrtke koje je nekad vodio mlađi sin prvog hrvatskog predsjednika. Kako je pisao Poslovni, njegova Domovina TT dobavljačima je nakon propasti ostala dužna 434.000 kuna, Domovina Commerce 7,8 milijuna kuna, Kolenda 1,3 milijuna kuna, a Domovina Holding 1,5 milijuna kuna. Nije mu uspio ni jedan biznis, iako je pokušavao svašta; i s kafićem u centru Zagreba i s kioskom na Trešnjevci.

Mediji su o njemu izvještavali i zbog neplaćanja alimentacije za sina kojeg je isprva odbijao priznati. Danas 20-godišnjak rođen je 1999. u izvanbračnoj vezi, no tek je 2005. na sudu dokazano da mu Tuđman doista jest otac. Dosuđenu alimentaciju isprva je bio plaćao, pa je navodno tražio da se umanji, pa je prestao davati bilo kakav novac mami svog djeteta. Nakon godina neplaćanja, dug prema sinu na ime uzdržavanja popeo se na 130.000 kuna pa je Stjepan Tuđman opet završio u crnoj kronici.

Ostalo je samo sjećanje na zabavni spot

Stariji brat Miroslav vodi bitno manje tabloidan život i nikada nije ni pokušavao ući u biznis. S druge bi strane teško bilo reći da je osobito uspješan u politici gdje se godinama pokušava etablirati.

U nekom trenutku i on je namjeravao postati predsjednik RH, no iz tog je pokušaja uglavnom ostao upamćen samo ovaj zabavni spot sa Zdravkom Tomcem, Thompsonom i društvom:

Od 1988. bio je šef Katedre za dokumentaristiku na Filozofskom, no politikom se počeo baviti još uoči raspada Jugoslavije, kada je s Antunom Vujićem utemeljio Hrvatsku socijaldemokratsku stranku. Već 1991. prešao je u HDZ, a tata ga je 1992. imenovao brigadirom Hrvatske vojske. Godinu kasnije postao je šef tajne službe, HIS-a.

Nakon pobjede Trećesiječanjske koalicije bio je nositelj nezavisne liste s kojom je osvojio pet mandata u Skupštini grada Zagreba, pa je osnovao stranku HIP, pa je 2003. izašao na parlamentarne izbore s Ivicom Pašalićem no nisu prešli prag. Kasnije se vratio u HDZ, čiji je i danas saborski zastupnik. Privatno živi vrlo mirno, u dugom je braku sa suprugom Vanjom Morić i žive na glavnom zagrebačkom trgu, u stanu koji su im ostavili njezini roditelji.

Nastavite čitati