Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Turska ne žuri s s ratifikacijom ulaska Švedske i Finske u NATO: 'Još nisu poduzeli zadovoljavajuće korake'

Glavni tajnik NATO-a posjetio je Istanbul u nadi da će malo ubrzati proces

Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a press conference with German Chancellor in Istanbul on October 16, 2021. (Photo by Ozan KOSE / AFP)
FOTO: AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Istanbulu dao do znanja da njegova vlada neće žuriti s ratifikacijom pristupanja Finske i Švedske NATO-u.

Budući koraci dviju nordijskih zemalja “odredit će koliko će brzo ići proces odobravanja trilateralnog memoranduma i kada će biti zaključen”, stoji u priopćenju Erdoganova ureda u vezi s dogovorom o pristupanju Finske i Švedske NATO savezu. “Razgovarali smo o finaliziranju članstva Finske i Švedske u NATO-u, što će naš Savez učiniti jačim”, napisao je šef NATO-a na Twitteru nakon sastanka s Erdoganom.

Strogi turski uvjeti

Turska je postavila stroge uvjete prije nego što je dala zeleno svjetlo za širenje NATO-a, uključujući da Švedska i Finska prekinu svoju navodnu potporu terorističkim skupinama i izruče neke osumnjičene. Finska i Švedska su ispunile uvjete i treba im se dopustiti da se pridruže savezu, rekao je Stoltenberg u četvrtak na tiskovnoj konferenciji s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

„Radujem se što ću u bliskoj budućnosti objema zemljama poželjeti dobrodošlicu kao punopravnim članicama NATO-a“, rekao je Norvežanin i najavio da će u petak o tome razgovarati i s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Ni Mađari još nisu ratificirali

Cavusoglu je na konferenciji bio suzdržaniji, kazavši da koraci koje su dvije zemlje dosad poduzele još nisu zadovoljavajući te da Ankara želi „konkretnu implementaciju“.

Turska i Mađarske jedine su preostale članice Sjevernoatlantskog saveza koje moraju ratificirati pristupanje dviju nordijskih zemalja koje su nakon ruske invazije na Ukrajinu napustile svoje politike vojne neutralnosti i zatražile pristupanje NATO-u.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više