Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tuzla, Italija, jutros opet i Banija. Seizmolozi: 'Pojačana je seizmička aktivnost, ali smo i svi mi senzibilniji na potrese'

Potresi su od jučer zabilježeni i na širem području regije

FOTO: Screenshot: HRT

Tlo na Baniji i dalje se trese. Tako je jutros nedaleko od Petrinje zabilježen potres magnitude 3,8 prema Richteru, a za sada nema informacija o šteti. “To je područje aktivno u zadnje vrijeme. Ovaj današnji potres osjetio na širem području, čak i u Zagrebu”, rekao je za HRT seizmolog Krešimir Kuk. Dodao je da ljudi na potresom razorenoj Baniji svakodnevno osjete podrhtavanja. Tvrdi da i ovaj najnoviji potres treba promatrati u kontekstu nešto jače seizmičke aktivnosti u zadnje vrijeme na tom području.

“Kojom magnitudom će se oni manifestirati, to naravno ne možemo znati”, rekao je Kuk.

 

Trese se cijela regija

No, ne trese se samo Banija ovih dana. Potresi su od jučer zabilježeni na širem području regije. Potres magnitude 4,2 jučer je u popodnevnim satima pogodio područje Tuzle. Italija se također zatresla, sinoć je na sjeveru zemlje zabilježen potres magnitude 4,2 po Richteru, a uslijedio je i naknadni od 4,9.

“Seizmička aktivnost definitivno je pojačana u smislu potresa. To je uobičajeno jer se radi o području na kojem tektonska ploča Afrike gura Europu i sada je nešto malo aktivnije, ali smo i svi senzibilniji na potrese. Imamo katalog i u povijesti je bilo puno potresa oko Tuzle i Banja Luke, ali i u Italiji i Albaniji. No sve je to normalno, ponavljam, mi smo senzibilniji i sada imamo aplikacije u koje gledamo i primijetimo te potrese”, rekla je rukovoditeljica Seizmološke službe PMF-a Ines Ivančić za RTL.

Potresa će biti još

Dodala je da se, nažalost, može očekivati još potresa na našem području.

“Na petrinjskom području sigurno će se događati još dvije godine, a vjerojatno i duže”, rekla je Ivančić. Za sada njihova služba nema prijavljenih šteta, iako je, kaže Ivančić, potres od 3,8 prilično jak. “Takav potres u principu ne radi nikakve štete, ali mogu se pojaviti na građevinama koje su već oštećene u prijašnjim potresima”, rekla je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više