Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tužno smo društvo. 'Pretile praščetine, krmad, derišta'; to su komentari na inicijativu da se ukine grupno vaganje u školi

Kako su Telegramov Facebook danas preplavili ružni komentari na važnu inicijativu

FOTO: Telegram

Telegram je danas objavio tekst o važnoj inicijativi da se konačno ukine praksa grupnog vaganja na tjelesnom u školama, jer za mnogu je djecu to iznimno stresno. Pokrenuo ju je Centar za poremećaje hranjenja BEA, a ubrzo podržao Grad Zagreb. U tim godinama, podcrtavaju iz Centra, djeca i mladi tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu, a grupno vaganje tjelesne mase na tjelesnom u školi nerijetko rezultira posramljivanjem učenika, stigmatizacijom različitosti i vršnjačkim pritiskom na djecu u razvoju.

Iz Centra su se, argumentirajući da bi se djeca na tjelesnom trebala vagati individualno, dopisom javili resornom Ministarstvu i Gradu Zagrebu i zatražili ih za podršku. Grad Zagreb već je pozitivno reagirao na inicijativu pa će u jesenske stručne skupove za zagrebačke nastavnike tjelesnog uvrstiti preporuku za individualno vaganje.

Međutim, nakon nakon objave našeg teksta, Telegramov je Facebook zagušilo mnoštvo komentara u kojima se njihovi autori grubo ismijavaju i inicijativi i – u pravilu – pretiloj djeci.

Ruganje u komentarima

Tek je nekoliko – na prste jedne ruke bismo ih mogli nabrojati – komentatora koji inicijativu podržavaju i koji su podijelili vlastita iskustva s tjelesnog u djetinjstvu. Jedan se komentator prisjetio da ga je “jeza hvatala od grupnog vaganja u školi i ruganja poslije”. Ostali komentari čitatelja, od kojih neke možete pročitati u nastavku, izrazito su negativno intonirani iz čega proizlazi da njihovi autori ne shvaćaju bit, dalekosežnost i važnost ovakve inicijative za mentalno zdravlje djece i mladih te poticanje njihovog samopoštovanja i samopouzdanja. Komentari su to koji se, zapravo, svode na – ruganje.

‘Pahuljice, dobro da im je stresno!’

‘A bivanje krmetom…?’

‘Pretile praščetine’

‘Kao neće kužiti ko je debel’

‘Licemjerje!’

‘Roditelji tretiraju djecu kao mimoze’

Manje ‘papanja’ – manje srama

Zadirkivanje kao dobar motiv

‘Ako se važe bez drugih, onda više nije pretilo?’

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više