Tvrtka Johnson & Johnson upravo je osuđena zbog izazivanja epidemije ovisnosti o lijekovima u SAD-u

Farmaceutski div gurao je opioide pod svaku cijenu pa su čak i lagali o tome koliko su opasni

ZADNJA IZMJENA: kol 27, 2019
Foto: Getty Images

Farmaceutski div Johnson & Johnson vodio je “lažnu i opasnu” reklamnu kampanju koja je uzrokovala brojne ovisnosti i smrti i izazvala opioidnu epidemiju u Americi. Tako je presudio sud u Oklahomi u prvoj ovakvoj presudi protiv farmaceutske industrije, piše The Guardian.

U presudi na 42 stranice, sudac Thad Balkman presudio je da je Johnson & Johnson među najodgovornijima za najgoru opioidnu epidemiju u povijesti SAD-a. Rekao je kako nisu samo agresivno u javnost gurali lažne tvrdnje o djelotvornosti i sigurnosti svojih tableta protiv bolova već su uz to mijenjali i medicinsku praksu, odnosno, lažnim tvrdnjama su nagovarali liječnike da njihove lijekove preporučuju pacijentima i smanje oprez javnosti u vezi opioida. Osim toga, prema presudi, koristili su svoj ogromni budžet kako bi financirali istraživanje i promociju narkotika.

Tražili su milijarde dolara odštete

Sudac je naložio tvrtki da plati 573 milijuna dolara kompenzacije te još dodatne uplate koje bi trebale pokriti terapiju, prevenciju predoziranja i slično što bi trebalo pomoći u suzbijanju epidemije u Oklahomi nadolazećih godina. Savezna država Oklahoma tražila je 17 milijardi dolara u tužbi.

Ova presuda loša je vijest za ostale proizvođače opioida, kao i distributere te lance ljekarni protiv kojih je trenutno podignuto 2000 tužbi diljem SAD-a jer će potkopati svaki njihov pokušaj da krivnju za opioidnu epidemiju, zbog koje je izgubljeno više od 400.000 života u 20 godina, svale na liječnike koji su propisivali tablete, i na ljude koji su ih koristili.

Državni odvjetnik iz Oklahome, Mike Hunter, rekao je da je ova presuda potvrdila njegovu tvrdnju da je Johnson & Johnson stvorio opioidnu epidemiju u njegovoj državi te time doprinio smrti 6.000 ljudi u Oklahomi od 2000. godine.

Žalit će se

“Ovo je velika pobjeda za Oklahomu, kompletnu naciju i sve koji su izgubili svoje voljene zbog predoziranja opioidima. Naši dokazi uvjerljivo su pokazali da ova tvrtka nije samo lagala, već su se i udružili s drugim tvrtkama u najgoroj epidemiji koji je naša zemlja ikad doživjela”, rekao je Hunter.

Inače, on je pokrenuo tužbu i protiv tvrtke Purdue Pharma, koja je vodila glavnu riječ u samom početku opioidne epidemije još 90-ih godina kada su na tržište izbacili snažan opioid OxyContin. Purdue Pharma se nagodila van suda te su platili 270 milijuna dolara, ali još uvijek ih čekaju još stotine postupaka protiv njih.

Sabrina Strong, jedna od odvjetnica Johnson & Johnsona, kazala je kako presuda nije poštena jer su svi lijekovi koje je tvrtka proizvela odobreni od državnih agencija te da oni nikako ne mogu direktno odgovorni za smrti u Oklahomi. “Suosjećamo s onima koji pate zbog zloupotrebljavanja droge, ali Johnson & Johnson nije krivac za opioidnu krizu u Oklahomi ili bilo gdje drugdje u SAD-u”, rekla je i dodala kako će se žaliti.

Laži koje su govorili

Na veliku žalost osuđene tvrtke, sudac je gledao širu sliku te je odmah pobio tvrdnju tvrtke da su žrtve opioidne epidemije bili isključivo ovisnici. Sudac je zaključio da je Johnson & Johnson surađivao s ostalim tvrtkama kako bi stvorili sliku o tome kako su tablete protiv bolova neophodne te da je rizik od ovisnosti o istima vrlo malen.

“Ključni element marketinške strategije za opioide bio je uvjeriti liječnike i javnost da se kronične bolesti ne liječe dovoljno te da je propisivanje opioida rješenje za to”, napisao je sudac Balkman u presudi.

“Uza sve ostalo, Johnson & Johnson je slao svoje prodajne predstavnike u liječničke ordinacije u Oklahomi kako bi im ispričali laži, davali prospekte pune lažnih činjenica, kupone i ostale tiskane materijale za liječnike i pacijente te su lažno oglašavali svoje opioide putem interneta”, dodao je sudac.

Po recept za svakog Amerikanca

Prepisivanje opioida pacijentima doživjelo je vrhunac 2012. godine kada su liječnici ispisali 250 milijuna recepata, po jedan za svakog odraslog Amerikanca. Oko 18 milijuna recepata za opioide izdano je u Oklahomi u periodu od 2015. do 2018. godine, a radi se o državi s manje od 4 milijuna stanovnika.

Sudac je u presudi napisao i da je Johnson & Johnson ignorirao smjernice Državne agencije za hranu i lijekove kao i vlastitog Odbora, a sve kako bi nastavili sa svojom marketinškom strategijom, čak i kad se radilo o snažnom lijeku na bazi fentanila, Durogesicu. Osim toga, nisu postojali nikakvi znanstveni podaci koji bi potkrijepili tvrdnje koje je tvrtka plasirala o spomenutom lijeku.

U presudi stoji da su prodajni predstavnici umirivali zabrinute liječnike tako što im jednostavno nisu govorili sve potrebne informacije o rizicima opioida koje su trebali izdavati pacijentima. Neimenovana prodajna predstavnica čak je i priznala da je jednoj zabrinutoj liječnici rekla da se pacijenti koji ne umru vjerojatno neće navući na opioide.

Osim toga, tvrtka je angažirala i savjetnika koji im je kazao da se fokusiraju na liječnike koji su već masovno prepisivali OxyContin jer su oni bolje “prilike” za povećanje prodaje, kao i da ciljaju na visoko rizičnu skupinu koja je sklona ovisnostima, odnosno muškarce ispod 40 godina.

Željka Orešković
Telegram autor
1213 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program