Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Twitter gori zbog ove Raspudićeve izjave: 'Ajmo se mi najprije složiti da je pobačaj u 99,9 posto slučajeva neopravdan'

Kaže i da u kontekstu pobačaja nikada nije izgovorio riječ 'zabrana'

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić danas se, tijekom gostovanja na N1 televiziji, osvrnuo na svoju spornu izjavu o silovanim ženama koje su zatrudnile. Inicijalno je u emisiji bilo riječi o imenovanju njegove supruge Marije Selak Raspudić na čelo saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, a na tom se tragu otvorila i tema o Raspudićevoj izjavi tijekom predizborne kampanje o pobačaju i ženama koje su zatrudnjele silovanjem.

Na opasku voditeljice Anke Bilić Keserović da, prema Ustavnom sudu, ne dolazi u obzir zabrana pobačaja, Raspudić je rekao da riječ “zabrana” nikada nije izgovorio. “Ja sam bio navučen na jedno tricky pitanje gdje nisam izgovorio riječ ‘zabrana’, gdje me se poslije blatilo u medijima”, kazao je Mostov saborski zastupnik.

‘Ajmo se mi najprije složiti…’

Potom je dodao: “Odgovor možda, kojeg sam tada trebao dati, je bio sljedeći: Ajmo se mi najprije složiti da je pobačaj u 99,9 posto slučajeva, gdje nije riječ o silovanju, neopravdan, a onda možemo govoriti o ovom iznimno bolnom i specifičnom slučaju”, izjavio je Raspudić pa dodao da mu je “monstruozno da se koristi tragedija silovanih žena, gdje je taj jedan odvratan zločin prodiranja u ženinu intimu, rezultiraju tom situacijom gdje žena još onda mora donositi odluku o životu ili smrti na taj način začetog djeteta, da se to koristilo kao nekakva ideološka batina u predizbornoj kampanji”.

Na pitanje kako se poklapaju stavovi protiv pobačaja i ravnopravnost spolova, na čelo kojeg će odbora zasjesti Selak Raspudić, kazao je da “pitanje zaštite ljudskog života u majčinoj utrobi, ne treba uopće biti povezano s ravnopravnošću spolova”. Raspudićeva izjava tome da se najprije trebamo “složiti da je pobačaj u 99,9 posto slučajeva neopravdan” naišla je na lavinu reakcija na Twitteru i Facebooku.

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš smatra da je nužno dogovoriti se kako je Raspudićevo mišljenje o ovoj temi 100 posto nevažno, a takvih se mišljenja žena na društvenim mrežama još može pronaći.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više