Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vojni mimohod je završio, svi su jedva dočekali tenkove i moćne haubice

Sudjelovalo je 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova

Tenkovi na ulicama Zagreba povodom mimohoda za Oluju
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

NOVO 19:40 – Mimohod je završen. Svečani postroj završen je niskim preletom MiG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Kao i sve druge letjelice, zapovjednik preleta je prošao točno iznad dvadesetmetarske hrvatske zastave.


19:38 – Avenijom Vukovar prošli su tenkovi M-84, naoružani topovima dometa desetak kilometara i najvažniji dio mimohoda. PzH2000 iz Njemačke, kalibar 155, dometa 70-80 kilometara ako se koriste najmoderniji projektila. Testiranja preciznosti pokazuju da je pogreška projektila 5 metara na 56 kilometara.


19:30 Ispred svečane tribine prolaze višecjevni bacači raketa, dva Grada i dva Vulkana. Svaki ima po 32 cijevi i koriste se za uništavanje ciljeva na širem području i na otvorenom. U pratnji im je i meteorološka jedinica. Naime, za precizno gađanje ciljeva udaljenih 20-ak kilometara utječu i vremenski uvjeti.


19:20 – Trenutno postroj vrše pripadnici vatrogasnih jedinica iz čitave Hrvatske. Ispred svečane tribine prolaze i pripadnici jedinica Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Poseban naglasak je na Hrvatsku gorsku službu za spašavanje koji volonterski spašavaju ljude.


19:06 – Počinje treći dio mimohoda. Nakon pješačkog dijela mimohoda, moć hrvatske vojske u utorak su demonstrirali i mehanizirano-motorizirani postroji, među kojima i moćna oklopna borbena vozila, uključujući atraktivne MRAP-ove i tenkove M-84.

Najveća atrakcija su dvije haubice PzH 2000 teške po 50 tona. To najnovije topničko sredstvo dometa od 30 do 80 kilometara može ispaljivati deset do trinaest granata u minuti.

Građani mogu vidjeti Patrije, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikle, tenkove M-84, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamione Iveco, minobacače, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretnu poljsku kuhinju, terenska borbena vozila M-ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikle i druga vozila i sredstva.

Za vrijeme prolaska jedinica Avenijom Vukovar, u Bračkom kanalu brodovi hrvatske mornarice vrše mimoplov. 150 hrvatskih monara, u svečanim uniformama je isplovilo na Jadransko more.


19:00 – Prelet vrše članovi akrobatske skupine Krila Oluje. Tijekom preleta vrše razne akrobacije, a prilikom petlje tijela pilota izložena su silama šest puta većima od gravitacije Zemlje.

Švicarski avioni kojima upravljaju hrvatski piloti trenutno lete brzinom većom od 300 kilometara na sat.

Akrobatska skupina Krila Oluje
Akrobatska skupina Krila Oluje PIXSELL/PIXSELL

18:50 – Zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vrše prelet, a zapovjednik svake grupe prelijeće točno iznad hrvatske zastave koja vijori na raskrižju Avenije grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Zračne snage su oduševile građane
Zračne snage su oduševile građane PIXSELL/PIXSELL

18:45 – Ispred počasne tribine prolaze pripadnici drugih rodova hrvatskih Oružanih snaga. Prošli su pripadnici hrvatske mornarice i ratnog zrakoplovstva. Brod HRM-a Andrija Mohorovičić sudjeluje u operaciji Europske unije Triton u kojoj spašava migrante u Sredozemlju.


18:40 – Ispred svečane tribine prolaze pripadnici bojni nasljednica gardijskih brigada. Prolaze pripadnici slavnih Tigrova, čiji su pripadnici uništili prvi neprijateljski tenk, Gromova, Kuna, Pauka i drugih.


18:35 Završen je mimohod povijesnih postrojbi. Frankopanska garda grada Ogulina utemeljena u šesnaestom stoljeću je prošla ispred svečane tribine. Iz Križevaca dolazi jedina ženska povijesna postrojba. Križevčanke su svojevremeno čuvale bana Josipa Jelačića. Domagojevi strijelci, nasljednici postrojbe kneza Domagoja, također su prezentirali povijesne uniforme.


18:25 – Na čelu kolone u zapovjednom vozilu nalaze se časnici zaslužni za organizaciju vojnog mimohoda.

Pripadnici počasne garde stupaju na čelu mimohoda, iza njih stupa postrojba sa svim zastavama hrvatskih ratnih postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu.

Šest topova ispaljuje dvadeset plotuna koji simboliziraju dvadeset godina od Oluje.

Predsjednica ljubi hrvatsku zastavu
Predsjednica ljubi hrvatsku zastavu PIXSELL/PIXSELL

18:17 – MiG-ovi su upravo nadletjeli Zagreb. Predvode ih piloti Ivan Selak i Ivica Ivandić u legendarnoj kockici.


18:15 – Neka mimohod krene, rekla je predsjednica Grabar Kitarović i tako izdala naredbu za početak vojnog mimohoda.

Vrhovna zapovjednica OSRH izdaje naredbu za početak mimohoda
Vrhovna zapovjednica OSRH izdaje naredbu za početak mimohoda PIXSELL/PIXSELL

18:10 – Program je nastavljen kulturno umjetničkim programom.


18:07 – Održana je minuta šutnje za sve koji su dali život za Domovinu.


18:06 – Hrvatsku himnu “Lijepa naša” pjeva 12-godišnja Mia Negovetić. Prate ju klapa Hrvatske ratne mornarice i orkestar OSRH.


17:55 – Vozilo s predsjednicom je stiglo pred dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje je postavljena svečana tribina. Vojnici nose hrvatsku zastavu te je počeo kulturno umjetnički program. Čeka se da predsjednica da zapovijed za početak vojnog mimohoda.


17:53 – Dok je vozilo s predsjednicom prolazilo kraj alkara konji su se prilično uznemirili.


17:50 – Vozilo s predsjednicom Grabar Kitarović, ministrom obrane Kotromanovićem i generalom Lovrićem ušlo je u Vukovarsku aveniju i prolazi kraj postrojenih postrojbi koje redom uglas pozdravljaju.


17:39 – Predsjednica Grabar Kitarović stigla je u inspekciju vojske. Na Mostu mladosti dočekao ju je načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić i ministar Ante Kotromanović. Zajedno su u vojnom vozilu krenuli u inspekciju duž Avenije Marina Držića. Čeka se da Grabar Kitarović kao glavna zapovjednica OSRH da zapovijed za početak mimohoda. Pogledajte kako je izgledala inspekcija.


17:25 – Svečana tribina kod dvorane Vatroslava Lisinskog sve je popunjenija, okupljaju se politički i vojni dužnosnici, među njima su i predstavnici stranih izaslanstava. Među njima je i general Ante Gotovina. Stigla su i dva bivša predsjednika Stjepan Mesić i Ivo Josipović. Na tribini je i bivša premijerka Jadranka Kosor.


17:20Mladen Markač se fotografirao s pripadnicima OSRH prije početka mimohoda.


17:15 – Ponosan sam na cijeli Domovinski rat, a posebno na akcije Bljesak i Oluja. Ali ne volim da se ističe osobnost. Sve je to bio kolektivni duh našeg naroda koji se uspješno odupro agresoru – kazao je umirovljeni general Petar Stipetić u specijalnoj emisiji HRT-a.


 

17:10 – Kako javlja Jutarnji, fotografi mnogih novinskih kuća žale se na postupak osiguranja Ureda predsjednika koji su ih najgrublji način maknuli sa unaprijed dogovorene pozicije za snimanje. Daljni sukob je ipak spriječen.


16:55 – Sve više građana okuplja se uz Vukovarsku ulicu. Podijeljene su im hrvatske zastavice s kojima će moći mahati za vrijeme vojnog mimohoda. Sve je spremno za početak proslave 20. obljetnice Oluje.


Svečanim vojnim mimohodom Vukovarskom ulicom u Zagrebu, koji počinje danas u 18 sati, Hrvatska će obilježiti 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja.

Završna je to bila oslobodilačka akcija u Domovinskom ratu i najveća vojna operacija u povijesti moderne hrvatske države, a njome je prije dva desetljeća oslobođeno više od 10.000 četvornih kilometara područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, koja su četiri godine bila pod okupacijom pobunjenih Srba.

Također, Oluja je omogućila i oslobodilačke akcije u Bosni i Hercegovini.

Povijesni 5. kolovoza 1995.

U ovoj je vojno-redarstvenoj akciji sudjelovalo je 200 tisuća hrvatskih vojnika koji su u svega 84 sata oslobodili okupirano područje. U subotu, 5. kolovoza 1995. s kninske se tvrđave zavijorila hrvatska zastava, čime je označeno oslobođenje Knina.

3000 vojnika, 300 vozila i 30 zrakoplova

Današnja svečanost u Zagrebu počinje u 18 sati, nakon što predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović zapovijedi ‘Neka mimohod krene!’. Kolona duža od četiri kilometra proći će potezom od Držićeve do Savske, a sudjelovat će 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova.

Pogledajte kako se pripadnici Oružanih snaga pripremaju za početak mimohoda

Početak vojnog dijela mimohoda bit će označen s tri počasna plotuna, a potom će tri borbena zrakoplova MiG 21 preletjeti preko Ulice grada Vukovara. Sam mimohod će trajati 70 minuta, pratit će ga i prigodni kulturno-umjetnički program.

Završne pripreme prije početka svečanog mimohoda
Završne pripreme prije početka svečanog mimohoda PIXSELL/PIXSELL

Povorku će s ograđene pozornice pratiti oko 1000 visokih uzvanika, 15-ak stranih delegacija i 15 braniteljskih udruga za koje je s južne strane rezerviran poseban prostor.

U 20 sati cijeli protokol i svečani prijam seli se na Gornji grad, u Klovićeve dvore na platou Gradec, gdje će govoriti predsjednica Republike, premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, a okupit će se politička elita. Proslava završava oko 22,30 velikim vatrometom s nebodera na Trgu bana Josipa Jelačića.

Svečani program od 18 sati trajat će i na Zrinjevcu gdje će se na velikom platnu prikazivati prijenos vojnog mimohoda.

Ovako izgleda Vukovarska ulica
Ovako izgleda Vukovarska ulica PIXSELL/PIXSELL

Šest brodova HRM-a spremno za mimoplov

Šest brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) spremno je za mimoplov u Bračkom kanalu koji će se predvečer istodobno održati s mimohodom u Zagrebu u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a sudionici mimoplova uputit će pomorski pozdrav vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

To je novinarima u Lori poslijepodne rekao zapovjednik pomorskog ešalona brodova koji će sudjelovati u mimoplovu, kapetan bojnog broda Damir Dojkić.

Mladen Markač fotografirao se s pripadnicima OSRH
Mladen Markač fotografirao se s pripadnicima OSRH PIXSELL/PIXSELL

“Četiri raketne topovnjače i dva ophodna broda isplovit će iz Lore u 18 sati, te će ploviti kroz Kaštelanski zaljev i zauzet će poziciju južno od otoka Čiova i na udaljenosti oko 200 metara ispod crkve Gospe od Prizidnice provest ćemo pomorski rubni pozdrav vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Republike Hrvatske točno u 19,12 sati, istodobno s prolaskom motoriziranog ešalona Hrvatske ratne mornarice ispred glavne bine tijekom mimohoda u Zagrebu”, rekao je Dojkić.

Po njegovim riječima, pomorski rubni pozdrav šest brodva HRM-a, osim vrhovnoj zapovjednici, namijenjen je i svim gostima mimohoda u Zagrebu te svim građanima Republike Hrvatske.

Dojkić je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja posebice čestitao brodu Obalne straže “Andrija Mohorovičić” koji je u Sredozemnome moru, gdje sudjeluje u humanitarnoj operaciji Europske unije “Triton”, nedavno spasio 37 migranata iz Afrike.

“Brod ‘Andrija Mohorovičić’ je na najbolji način prezentirao humanost hrvatskog vojnika”, istaknuo je Dojkić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više