U 20 zemalja izlazi nezgodna knjiga koja tvrdi da su 80 posto vatikanskih svećenika homoseksualci

Baš neposredno prije velikog okupljanja biskupa i kardinala u Rimu, Crkvu tresu ogromni skandali

ZADNJA IZMJENA: velj 18, 2019

Neposredno uoči četverodnevnog okupljanja kardinala i biskupa iz svih 115 rimokatoličkih biskupskih konferencija iz cijelog svijeta u Rimu te desetak poglavara istočnih pravoslavnih crkava i 10 predstavnika vjerskih redova žena, koji će raspravljati o problemu seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, buknulo je još nekoliko novih skandala.

Francuski novinar Frédéric Martel napisao je knjigu koja će se u četvrtak objaviti Europi pod naslovom “Sodoma”, a u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi, imat će naziv “U ormaru Vatikana”. Knjiga će biti objavljena na osam jezika u 20 zemalja i zasigurno će ozbiljno uzdrmati redove Katoličke crkve budući da je Martel u njoj ustvrdio kako su oko 80 posto rimokatoličkih svećenika u Vatikanu homoseksualci. Do tog podatka došao je nakon što je s desetinama istraživača i drugih asistenata, obavio tijekom četiri godine, više od 1.500 intervjua.

Točne brojke su nepoznate

Frédéric Martel, 52, ugledni je francuski pisac, istraživač i novinar. Najpoznatije su mu knjige Roze i crnci, homoseksualci u Francuskoj, Mainstream, o globalnoj kulturi, Smart i De la culture en Amérique, knjiga o kulturnim politikama i industrijama u SAD-u. Martel je, među ostalim, bio viši istraživač na IRIS-u, Institut de Relations Internationales & Stratégiques te viši istraživač na području kulture i interneta na Sveučilištu ZHdK u Zürichu.

Kolumnist Thomas Reese, američki katolički jezuitski svećenik, publicist i novinar, viši analitičar u Religion News Service, bivši kolumnist National Catholic Reportera i bivši glavni urednik tjednog katoličkog časopisa America koji je napisao nekoliko vrlo cijenjenih knjiga o rimokatoličkoj hijerarhiji, ustvrdio je pak kako su Martelove brojke daleko od istine. “To nije znanstveno utemeljena optužba – ona je ideološki utemeljena. Jedan od problema je što katolički biskupi nikada nisu dopustili nikakva istraživanja u ovom području. Ne žele znati koliko ih ima gay svećenika.” U nekim nezavisnim studijima procjenjuju se da se broj homoseksualaca među katoličkim svećenicima u SAD kreće između 15 do 60 posto.

Dvostruki život svećenika

Premda neki svećenici tvrde da je među njima čak oko 75 posto homoseksualca, realnije su procjene da se njihov broj kreće između 30 do 40 posto. Martel je odmah odgovorio kako 80 posto homoseksualaca u Vatikanu nije njegova procjena, nego zaključak bivšeg svećenika u Vatikanu. No, taj svećenik je ustvrdio zapravo da su “velika većina” svećenika gay orijentacije, a ne 80 posto. Oni koji dovode u pitanje Martelove tvrdnje upozoravaju da je i on sam homoseksualac te da zbog toga nije objektivan.

Jedan od najzanimljivijih dijelova knjige vezan je za kardinala Alfonso López Trujilla iz Kolumbije, koji je umro prije nešto više od deset godina i koji je bio poznat po dvostrukom životu. Martel u knjizi piše kako je kardinal održavao seksualne veze s nizom bogoslova i mladih svećenika, da su zajedno zavodili i rutinski unajmljivali muške prostitutke te da su ih ponekad tukli nakon seksa. Istodobno, Trujillo je javno promovirao crkveno učenje da su svi gej muškarci “objektivno poremećeni” te se zalagao za zabranu djelovanja svećenika koji imaju “duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti”.

Svećenici su se povjerili NYT-u

U posljednja dva mjeseca dvadesetak gay svećenika i bogoslova iz 13 američkih država povjerilo je svoja intimna, homoseksualna iskustva s novinarima The New York Timesa. Intervjuirali su ih u crkvama prije mise, vikendom u muzejima, u njihovim stanovima ukrašenim duginim neonskim svjetlima te između predavanja na sjemeništu. Neki su se pristali fotografirati pod uvjetom da se njihov identitet prikrije. Svi su zahtijevali maksimalnu povjerljivost zbog straha od odmazde od biskupa ili nadređenih. Budući ih je većina u aktivnoj službi boje se da bi mogli izgubiti poziciju u Crkvi.

Veći problem od gejeva za Vatikan su naravno pedofili. Ovih dana pet katoličkih biskupija u New Jerseyu objavilo je imena gotovo 200 svećenika koji su bili vjerodostojno optuženi zbog seksualnog zlostavljanja. Samo Rimokatolička biskupija Brooklynu imenovala je više od 100 svećenika koji su na temelju nespornih dokaza optuženi za seksualno napastovanje djece. Ta je biskupija jedna od najvećih u SAD-u i obuhvaća uz Brooklynu, Queens u New Yorku, područje s 1,5 milijuna ljudi koji se identificiraju kao katolici. Biskupija u Brooklynu objavila je da osumnjičeni svećenici čine svega 5 posto ukupnog svećenstva. Od tog broja, 41 svećenik je u međuvremenu umro je li je dao ostavku prije nego što su potvrđene optužbe.

Epidemija zlostavljanja

Taj je popis međutim potvrdio, po općoj ocjeni, da je epidemije seksualnog zlostavljanja eskalirala do neslućenih granica. Prošlog mjeseca isusovačka provincija koja pokriva sjeveroistočne dijelove SAD-a objavila je identitet 50 optuženih svećenika zbog seksualnog zlostavljanja, uključujući i mnoge koji su služili u školama u New Yorku. Protiv Luigi Venture, 74, izaslanika Vatikana u Francuskoj pokrenuta je ovih dana istraga zbog zlostavljanja muškarca u gradskoj vijećnici u Parizu dok se gradonačelnica Anne Hidalgo obraćala na novogodišnjem prijemu diplomatima, vjerskim čelnicima i predstavnicima civilnog društva. Luigi Ventura kao izaslanik pape boravi u Parizu od 2009. godine.

Patrick Klugman, zamjenik gradonačelnika zadužen za međunarodne odnose, izjavio je kako je 17. siječnja taj slučaj prijavio državnom odvjetniku. Ventura je Talijan koji je bio u misijama u Brazilu, Boliviji i Britaniji, prije nego što je imenovan za papinskog nuncija u Obali Bjelokosti, Burkini Faso i Nigeru i Čileu, a potom u Kanadi. Papa Franjo nedavno je javno priznao kako postoji niz svećenika i biskupa koji seksualno zlostavljaju časne sestre te da se to događa od Indije i Afrike do Latinske Amerike i Italije. “To je istina. Postoje svećenici i biskupi koji su to činili”, rekao je papa te dodao kako su te redovnice bile svedene na “seksualne ropkinje”.

Zlostavljali časne sestre

Nedavno je jedan indijski biskup optužen da je više puta silovao redovnicu tijekom dvogodišnjeg razdoblja. Vatikanski dužnosnici potvrdili su da utvrđeni brojni slučajevi časnih sestara koje su morale ići na pobačaje ili su rađale djecu nakon takvih zlostavljanja. U studenom prošle godine organizacija žena unutar Katoličke crkve, International Union of Superiors General, i službeno je zatražila odreknuće od “kulture tajne i tišine” koja je u najvećoj mjeri doprinijela tom zlostavljanju te je zatražila od časnih sestara da prijave sve slučajeve zlostavljanja.

Hermann Geissler, visoko pozicionirani svećenik Vatikanu, koji se bavio istraživanjem optužbi o seksualnom zlostavljanju, podnio je prošlog mjesec ostavku, nakon što ga je jedna časna sestra optužila zbog neprimjerenih seksualnih komentara tijekom ispovijedi. Papa Franjo izbacio je u subotu Theodora E. McCarricka, bivšeg kardinala i nadbiskupa Washingtona, iz svećeništva, nakon ubrzanog kanonskog procesa koji ga je proglasio krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika i odraslih sjemeništaraca. Vatikan je odbacio žalbu gospodina McCarricka protiv “kazne za otpuštanje iz klerikalne države”, objavljeno je na kraju službenog priopćenja.

“Gotovo revolucionarna odluka”

Kurt Martens, profesor kanonskog prava na Katoličkom sveučilištu u Americi, smatra tu odluku “gotovo revolucionarnom”. Njome je Vatikan, po njegovu mišljenju, poslao snažan signal da se seksualno zlostavljanje više neće gurati pod tepih. U listopadu prošle godine papa Franjo laicirao je dva umirovljena čileanska biskupa optužena za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U prosincu je pak uklonio dva kardinala iz moćnog savjetodavnog vijeća nakon što je otkriveno da su bili umiješani u slučajeve seksualnog zlostavljanja.

Nakon svih tih najnovijih otkrića Massimo Faggioli, crkveni povjesničar i profesor teologije, je zaključio: “Po mom mišljenju, ovo je najozbiljnija kriza u katoličkoj crkvi od protestantske reformacije.” Zbog toga što je prošlih godina Katolička crkva bila potresena brojnim skandalima seksualnog zlostavljanja te prikrivanja tih zločina od strane kardinala i biskupa širom svijeta, papa je odlučio sazvati crkveni summit. Kardinal Blase Cupich iz Chicaga, član odbora koji priprema sastanak, izjavio je kako je uvjeren da “možemo očekivati odlučnu akciju u Rimu i biskupijama širom svijeta.

Crkva više neće prikrivati zlostavljanje

Franjo je jasno stavio do znanja da biskup “može biti legitimno smijenjen s dužnosti ako je zbog nehata ili propusta prikrio djela koja imaju uzrokovali su veliku štetu drugima “, istakao je Cupich. Papa Franjo bit će cijelo vrijeme nazočan crkvenom sastanku na vrhu.

Održat će i završni govor u kojemu će zasigurno ponoviti kako Crkva više nikada neće prikrivati seksualno zlostavljanje te da neće štedjeti napore kako bi se počinitelji takvih “gnusoba” priveli pravdi. Također se očekuje da će zlostavljačima poslati poruku da se “predaju ljudskoj pravdi i pripreme za božansku pravdu”.

Mladen Pleše
Novinar
639 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program