U 2015. političari su se nadali da će izbjeći treću etapu krize, a ovo su najveći rizici globalne ekonomije

Panelisti na konferenciji Credit Suissea apostrofirali su najveće probleme

ZADNJA IZMJENA: tra 25, 2016
Foto: AFP/AFP

Globalno gospodarstvo prošlo je kroz tešku godinu u 2015. godini, ostavljajući niz izazova za kreatore politike u nadi da će izbjeći treću etapu financijske krize, rekli su panelisti na azijskoj investicijskoj konferenciji (AIC) Credit Suisssea, javlja The Financialist Credit Suiessea.

Pooštravanje monetarne politike američkih Federalnih rezervi (Fed) bilo je ključno za održavanje krhkog ekonomskog rasta u 2016. godini. Strukturalne reforme u Kini, Indiji i drugih zemljama ključne su zemlje u razvoju žele povratiti svoje uporište u narednim godina.

Neujednačen rast

“Bit će to (2016.) period vrlo neujednačenog i neodlučnog rasta”, kazao je Eswar Prasad, profesor za trgovinsku politiku na Sveučilištu Cornell i viši suradnik na Brookings institutu.

Rast SAD se čini pouzdan, kao i onaj Velike Britanije, Indije i mnogih drugih. “No, uglavnom vrlo mrzovoljna i tmurna slika jest na ostatku svijeta”, kazao je Prasad.

Američka ekonomija se popravlja

Američka ekonomija se popravlja, ali ne dovoljno da izdrži monetarnu restriktivnost, kaže Gene Spreling, bivši direktor američkog Nacionalnog ekonomskog vijeća i bivši ekonomski savjetnik predsjednika Clintona i Obame.

Srećom, nastavlja Financialist, čini se kako je Fed pod Janet Yellen stavio kočnicu na rast kamatnih stopa u bližoj budućnosti. Dodatno pooštravanje monetarne politike sada bi moglo našteti ne samo američkoj, nego i globalnoj ekonomiji.

Rizici

S druge strane, stimulirajuća monetarna politika stvara malo rizika, čak i ako omogućuje da inflacija bude veća od 2 posto, što je dugoročni Fedov cilj, kazao je Spreling.

Kazao je i kako plaće u SAD-u ne raste, te kako, unatoč tome što se tržište rada popravilo, srednja klasa ne stoji najbolje.

Problem Kine

Kina bi potencijalno mogla poremetiti globalnu stabilnost u ovoj godini – više od pola sudionika AIC-a kazali su kako kineski rast i valuta predstavlja glavni rizik. Kini mora nastaviti reformirati svoje gospodarstvo, zatvoriti “zombi” firme i smanjiti prekapacitiranost u proizvodnji i teškoj industriji, kako bi imali održiv rast BDP-a od 6.5 posto kako je predviđeno u 2016. godini.

“Mislim da Kina treba učiniti više u smislu strukturnih reformi kako bi rješila srednjoročno pitanje rasta”, kazao je Huang Yiping, profesor ekonomije na Sveučilištu u Pekingu i savjetnik Odbora za monetarnu politiku Narodne banke Kine.

Mnogima trebaju reforme

Dodao je kako nisu samo Kini potrebne reforme. Većina zemalja u svijetu snažno se oslanjaju na fiskalne i monetarne poticaje, ostavljajući se podložnima tekućim treddovima globalnih tokova kapitala i fleksibilnih tečajeva.

“Problem je, kako ja to vidim, što mnoge zemlje u razvoju ili ne mogu, ili ne žele, podnijeti nepostojane tokove kapitala.”

Filip Raunić
Novinar
1266 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program