Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U akciji Uskoka u Istri, u kojoj je pao i bivši gradski pročelnik, ukupno je uhićeno 15 osoba

Akcijom je ukupno obuhvaćeno 26 osoba

28.06.2022., Majmajola - Jedna od nekretnina gdje je u tijeku akcija USKOK-a i pretres vezan uz zlouporabu sluzbenog polozaja i ovlasti ili poticanja na slouporabu sluzbenog polozaja. USKOK privodi Damira Janka, bivseg procelnika u opcini Vodnjan  Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Akcijom koju Uskok i policija od utorka provode na više lokacija diljem Puljštine prema neslužbenim podacima obuhvaćeno je 26 osoba od kojih je petnaestero uhićeno, a tereti ih se za pogodovanjima u području prostornog planiranja i bespravne gradnje. Uskok je u utorak popodne potvrdio da su u Istarskoj županiji u tijeku uhićenja i pretrage koja se odnose na više osoba osumnjičenih za povredu službene dužnosti.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s istarskom policijom a provode se na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti, izvijestio je Uskok.

Taj specijalizirani odjel tužiteljstva za borbu protiv korupcije i organiziranog potvrdio je da se, među ostalim, postupa i prema dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u gradu Vodnjanu. Kako je ranije danas neslužbeno potvrđeno Telegramu, među osumnjičenima su bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dora Komparić, bivši pročelnik gradskog Odjela za komunalni sustav Damir Janko, te čelnik Ureda državne uprave Istarske županije Mladen Kancelar.

Navodne zloporabe su se događale od 2014. do 2019. godine

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će, najavili su donijeti odluku o daljnjim potezima u tom predmetu. Istarska policija izvijestila je da kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti provode djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji s Uskokom. Policija je potvrdila da su neke uhićene osobe u pratnji policije već na putu za Rijeku gdje bi u Uskok trebali biti ispitani. Doznaje se da se pod nadzorom policije trenutno nalazi više osoba.

Akcija je počela u utorak rano ujutro pretresima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora koje još traju. U tom složenom kriminalističkom istraživanju sudjeluje više od 60 policijskih službenika. Istragom je navodno obuhvaćeno više osoba s područja Vodnjanštine ali i Pule.

Na prvoj su razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici, te na trećoj vlasnici nekretnina. Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine. Od 15 uhićenih osoba 14 ih je iz Istre i jedna iz Rijeke.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više