Politika & Kriminal

U Americi se opet dogodile pucnjave na fakultetima, čak dvije u razmaku od samo nekoliko sati, dvoje poginulih

U razmaku od samo nekoliko sati dva studenta ubijena vatrenim oružjem

FOTO: AFP

Dvoje ljudi smrtno je stradalo jučer u pucnjavi na dva odvojena fakulteta, u Teksasu i Arizoni. Pucnjave su se dogodile u samo nekoliko sati razmaka. Najprije je naoružani mlađi muškarac u Arizoni ubio jednu, a ranio tri osobe. “Sve je pod kontrolom, a kampus nije zatvoren”, napisali su na Twitteru članovi uprave sveučilišta Northern Arizona (NAU).

Sveučilište se nalazi u gradu Flagstaffu u jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Država. “Troje ranjenih zbrinuto je u bolnici u Flagstaffu”, stoji u priopćenju sveučilišta. Policija je kasnije objavila identitet ubojice. Riječ je o 18-godišnjem Stevenu Jonesu, studentu prve godine istog fakulteta.

Obama oštro protiv (tolike) slobode nošenja oružja

Jones je u svoju obranu policiji izjavio da je masakr počinio nakon što ga je grupica mladića napala i vrijeđala. Odlučio se na trenutak udaljiti. Otišao je do automobila, uzeo oružje i započeo pucnjavu. Kasnije istog jutra dogodila se pucnjava u sveučilištu Texas Southern, prilikom koje je stradala jedna osoba.

Obje pucnjave dogodile su se na dan kada je američki predsjednik Barack Obama bio u posjetu obiteljima žrtvama prošlotjedne pucnjave u Oregonu. Nakon privatnog sastanka s obiteljima, Obama je izjavio da osjeća snažan motiv oštrije se postaviti prema slobodi nošenja oružja. “Mi se kao nacija moramo dogovoriti kako da ubuduće spriječimo ovakve događaje”, izjavio je američki predsjednik.

Međutim, njegove riječi nije podržalo stotinjak prosvjednika, koji su nosili oružje i glasno se zalagali protiv zabrane nošenje oružja. Za prošlotjedni masakr u Oregonu optužili su zdravstvene institucije, koje nisu prepoznale psihičkog bolesnika, i zajednicu koja područje srednje škole nije proglasila zonom u kojoj je zabranjeno nositi oružje. Prosvjednici su nosili transparente. Na jednom od njih pisalo je: “Vrati se u Keniju”.

Nastavite čitati